top of page

Жељка Цвијановић у дводневној посети Мађарској

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, првог дана званичне посете Мађарској састала се са председницом државе Каталин Новак. Како је званично саопштено, на дневном реду је, између осталог, била европска перспектива БиХ, као и економска и привредна питања.На састанку је, како се наводи, закључено да Мађарска „разуме политичку ситуацију и да је пријатељ земљама Западног Балкана“.


„Међу неколико земаља Европске уније које разумеју ситуацију у БиХ и Западном Балкану је и Мађарска. Зато ценимо њен однос и став да је дијалог решење, а не притисци и санкције“, рекла је Жељка Цвијановић након званичног састанка са председницом Мађарске Каталин Новак.


То, сматра она, треба да разумеју и остале земље Европске уније, јер су стратешко опредељење БиХ европске интеграције. Зато је, каже она, жеља да ЕУ буде партнер, као што то чини Мађарска.


„Ваш пријатељски однос се дубоко цени и захвални смо за политичко разумевање које показујете према целом нашем простору. Данасу у ЕУ не препознајемо превише оних који разумеју све процесе који се дешавају на Западном Балкану. За мене делује тешко схавтљиво и контрапродуктивно да доделите статус кандидата, а онда позивате на санкције“, нагласила је Цвијановићева.


Мађарска жели да европска перспектива БиХ буде јача, због политичких и економских , али и безбедносних разлога, каже председница Каталин Новак.


„Процес придруживања БиХ не сме бити заустављен и надамо се да од кандидатског статуса до пуноправног чланства не би требало да прође дуго времена. Западни Балкан је кључ је будућности Европе. Да ли ће Западни Балкан бити у наредним деценијама унутар или ван ЕУ, то ће умногоме да утиче и на развој ЕУ. Сматрам да је место Западног Балкана унутар ЕУ и у томе Мађарска жели да има кључну улогу“, рекла је председница Мађарске Катлин Новак.


Разговарало се и о економским и привредним темама. Закључак је да је добра спољнотрговинска размена између БиХ и Мађарске и да би убудуће требало да буде побољшана.


„Бројни улагачи долазе из Мађарске. Важно је нагласити одређену директну подршку нашим пољопривредницима“, нагласила је Цвијановићева, док је Новакова додала да добро односи могу да буду побољшани.


Пре састанка, Жељка Цвијановић је положила венац на крај споменика на будимпештанском Тргу хероја. Током званичне посете Мађарској, Цвијановићева ће се састати са мађарским премијером Виктором Орбаном, а у Сентандреји и са Његовим преосвештенством епископом будимским Лукијаном. Такође ће посетити цркву Успења Пресвете Богородице и Српски православни музеј Епархије будимске.

Comments


bottom of page