top of page

Жељка Цвијановић у посети Будимпешти

Updated: Oct 5, 2021

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Будимпешти са мађарским шефом дипломатије Петером Сијартом, министарком за породицу Kаталин Новак и правде Јудит Варга, а имала је и краћи сусрет са премијером Виктором Орбаном.Председница Републике Српске каже да је на овим састанцима разговарано о три кључне тачке сарадње, а једна од њих је најављена иницијатива која се односи на успостављање фонда намењеног за подршку средњим и малим предузећима у Републици Српској.


– Весели ме да то није нека прича на дугом штапу, већ они предузимају активности и предрадње да би се сва процедура завршила до краја године, тако да бисмо следеће године могли да имамо један такав фонд – рекла је Цвијановићева.


Она је оценила да ће овај фонд значити нешто ново у развојној димензији Српске и биће веома важан ослонац за даљу билатерналну сарадњу са Мађарском. Цвијановићева је навела да су једна од тачака сарадње о којима је било реч и демографска питања на којима се већ ради неко време.


– Много је добрих примера које можемо да узмемо из програма демографске стратегије Мађарске и ту имамо апсолуто подршку свих њихових институција – рекла је.


Она је навела да је са мађарском министарком правде разговарала о свим питањима које се односе на реформу правосуђа, на све оно што Српска предузима на европском путу, односно на путу прављења бољег амбијента за грађане.


– У склопу тога је и кретање према ЕУ, мада смо ми прилично песимистични да су то ствари које ће се брзо дешавати – рекла је Цвијановићева.


Она каже да је срећна што је Српска у групи земаља са којима Мађарска жели да дели своја искуства, којима жели да буде на услузи и код којих жели да делује.


– Видела сам велику посвећеност свих чланова мађарске владе са којима сам данас разговарала према ономе што су национална опредељења и циљеви, према ономе што је јака држава која показује своје капацитете, али није шкрта држава, него она која жели да дели своја искуства са другима – рекла је Цвијановићева.


Она је истакла да постоје бројне теме о којима Српска и Мађарска имају сагласност, а једна од тих ствари се односи и на мигранску кризу: – Њихово интересовање било је везано за ту тему и поновила сам став Српске да ми нећемо успостављати мигрантске центре. Ми не можемо да примамо избеглице или мигранте за које не знамо када ће моћи да оду даље, а они су се упутили ка ЕУ, а не ка нашим просторима.


Она је рекла да то нарушава баланс националног, етничког и може произвести оптерећење у економском, социјалном и здравственом смислу.


– Радује висок ниво међуинституционалне сарадње између Српске и Мађарске и политичког разумевања за све оне процесе који се дешавају у региону, али и посвећеност према Републици Српској. То се манифестовало кроз различитите посете и активности које смо имали у претходних неколико гдина, а посебно у протекле три године. Свакако су ту кључне особе председник Додик и Орбан који су започели једну такву сарадњу, а онда смо ми кроз институције на све могуће начине покушали да је унапредимо – рекла је Цвијановићева. Она је оценила да је актуелна Влада Мађарске јака и снажна Влада која зна шта су национални приоритети и како да се бори на том плану, како да тражи своје место у ЕУ. Институције Српске и грађани треба да буду поносни што имају некога ко је искрени партнер у нашим настојањима да правимо боље друштво, да развијамо економију и да се боримо са свим оним што су изазови модерног света – рекла је Цвијановићева и истакла да је Републици Српској изузетно важно да има оваквог партнера који је члан ЕУ и који са њом гради партнертске односе.


Жељка Цвијановић се током вечери на концерту класичне музике сусрела и са мађарским премијером Виктором Орбаном, док ће у уторак посетити Српску школу "Никола Тесла" у Будимпешти и присуствовати концерту КУД-а "Табан".


bottom of page