top of page

Жељу за исељењем из Србије изражава 75 одсто младих

Грађани Србије су све незадовољнији због одласка младих из земље, али своју децу подржавају у намери да се одселе, показују истраживања Фондације „Фридрих Еберт”.


Снажну жељу за исељењем из Србије има 29 одсто младих, док 46 одсто њих показује умерену намеру да оде у иностранство, показују подаци Студије о младима у државама Југоисточне Европе 2018/2019, коју је израдила Фондација „Фридрих Еберт”, а коју је експертско истраживачки тим Демостата већ обрађивао, пише "Политика".


„Постоје истраживања Завода за статистику која показују да већина суграђана подржава одлазак своје деце у иностранство, то није изненађујући податак, али са друге стране они не подржавају одлазак туђе деце односно забрињава их тај тренд генерално”, каже социолошкиња Милица Весковић Анђелковић са Филозофског факултета у Београду.


Она наглашава да старе више брину „популационе политике које држава води”, што се не ради ништа институционално да се одржи контакт са онима који су отишли.


„Није довољно да они шаљу новац директно својим породицама неким каналима, већ осмислити политике које ће омогућити да се њихова знања и искуства из иностранства примене и овде, искористи оно што су они научили у иностранству. Да шаљу своје контакте, идеје и знања, то је оно што би задовољило старије”, сматра Весковић Анђелковић.


„Немамо ни иоле прецизне статистичке податке колики је број младих људи напустио земљу, где раде, на којим су универзитетима. Ми не водимо рачуна о њима и онда је апсурд да се кука што млади напуштају земљу а ништа се не ради да се успостави веза са тим људима. Институционално није обезбеђено да се са њима одржава контакт”, каже социолог Срећко Михаиловић.

bottom of page