top of page

Жигмонд: Као председавајући ЕУ радићемо на промени миграционе политике

Иако држава која председава Европском унијом представља целу заједницу, она има прилику да на дневни ред стави питања која сматра важним. За Мађарску је најважније питање управљања мигрантском кризом, рекао је државни секретар Министарства за послове Европске уније Барна Пал Жигмонд.Жигмонд је то рекао у вези са чињеницом да ће Мађарска председавати ЕУ у другој половини 2024. године. "Влада је од 2015. године наглашавала потребу заштите спољних граница. Мора се успоставити институционални систем који ће заштитити Европу од илегалних миграција, за разлику од онога што се сада дешава са миграционим пактом", каже он.


Други важни циљеви мађарског председавања укључују решавање демографске ситуације, приступање земаља Западног Балкана ЕУ и одржавање конкурентности, јер изгледа да Европа заостаје у глобалној конкуренцији. То није само економско, већ и социјално и радно питање, истиче државни секретар.


Одговарајући на питање у чијим је интересима тренутна политика ЕУ у области миграција, када је за само недељу дана покушано паљење синагоге у Немачкој, када је у Француској дошло до убода ножем и пуцњаве у Белгији, док мигранти и даље стижу у Европу, Жигмонд је рекао да је Мађарска увек упозоравала на то да европски институционални систем и законодавство не би требало да делују као магнет за илегалне мигранте.


"Државе чланице могу појединачно да доносе одлуке о заштити границе. Међутим, када је у питању одлучивање о томе како да се одбрани заједничка граница, мудрости понестаје. Али, све што је потребна је политичка воља", рекао је Жигмонд.


Мађарска ће председавати Европском унијом заједно са Шпанијом, која ће ту функцију обављати од јула до краја децембра ове године, и Белгијом која ће председавати од јануара до краја јуна следеће године.

bottom of page