top of page

Журке без маски ДА - отварање граница НЕ

Док је Будимпешта ових дана у знаку масовних журки и фестивала пива, које посећују хиљаде младих без заштитних маски и препоручене дистанце, премијер Орбан најављује да ће границе земље, као заштитна мера, и даље остати затворене."Мађарска мора да буде у стању да функционише уз дисциплиновану одбрану од пандемије коронавируса", поновио је мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу за Радио Кошут. Он каже да влада има разрађену стратегију за евентуални пораст броја заражених корона вирусом, као и за случај да буду потребни већи капацитети за лечење оболелих. Ти капацитети се, како је рекао, са тренутно расположивих десетак хиљада болничких кревета могу проширити за још 20.000 кревета. Пред други талас корона вируса, мађарска влада од становништва више не тражи да остане код куће, већ да се придржава упутстава о физичком дистанцирању и одржавању хигијене, рекао је Орбан у интервјуу. Међутим, ових дана се не би могло рећи да се млади Мађари придржавају овог упутства. Будимпешта је, као и увек у ово доба године, препуна масовно посећених журки у градским парковима, на трговима, у ноћним клубовима, где је немогуће видети било кога са заштитном маском, у шта су се и лично уверили репортери Гласа Пеште. Хиљаде младих посетилаца ових места као да не хају за епидемију, јер дистанце међу њима нема, као ни ношења маски. Влада до сада није реаговала на овакву праксу, али је најавила да ће границе земље и даље остати затворене за странце.

Орбан је такође истакао да му је у недавном разговору амерички председник Доналд Трамп рекао да ће вакцина против корона вируса у САД можда постати доступна до краја октобра, али најкасније до краја године, као и да ће приступ залихама те вакцине имати и Мађарска.

"Вероваћемо када то будемо видели својим очима", прокоментарисао је Орбан, додајући да његова земља учествује и у једном европском истраживачном пројекту чији је циљ развој вакцине против корона вируса.

bottom of page