top of page

Забрана наоружавања Украјине остаје

Садржај неких документата процурелих из Пентагона, наговештава да би Мађарска могла тајно да дозволи савезницима да користе њен ваздушни простор за транспорт оружја ка Украјини. Након таквих написа реаговало је Министарство одбране.



Портал Политико је објавио чланак о томе како би Мађарска могла оружјем да подржи Украјину у сукобу са Русијом, на основу "неких докумената који су процурели из Пентагона". Ту информацију су потом пренели многи светски медији као посебно занимљиву, с обзиром на то да да мађарска влада често понавља да неће дозволити да преко њене територије Украјина добија наоружање и муницију.


Политико је, на основу добијених докумената, писао о томе да војни хеликоптери Ми-8 могу да пребаце оружје из Хрватске у Украјину, а да је Мађарска наводно отворила свој ваздушни простор за такве испоруке. Документи, према том извештају, указују да је највероватнији сценарио да би украјински пилоти летели директно из Хрватске у Украјину, преко мађарског ваздушног простора, али да ће та операција остати у тајности.


Мађарско министарство одбране реаговало је на те наводе, истакавши да Будимпешта неће слати оружје, муницију или војнике у Украјину и да не дозвољава да војне испоруке прелазе преко мађарског тла. Министарство је саопштило да су информације које је објавио Политико нетачне.


Раније је словачки министар одбране Јарослав Над говорио о ангажовању Мађарске у обуци украјинских војника, не износећи много детаља. Касније је мађарско Министарство одбране потврдило да је помогло у обуци војних лекара и медицинског особља из Украјине.



bottom of page