top of page

Забрана увоза жита од 16. септембра

Да би заштитила мађарске пољопривреднике, влада ће забранити увоз украјинског жита у Мађарску од 16. септембра. То ће, ако буде потребно, бити једнострана суверена одлука, изјавио је министар пољопривреде Иштван Нађ."Уколико Европска унија не успе да продужи забрану увоза украјинских житарица у Европу пре истека мере 15. септембра, Мађарска ће забранити 24 производа на које је првобитно утицала мера ЕУ, а не четири која су тренутно забрањена'', рекао је Иштван Нађ на фестивалу Транзит у Тихању, у западној Мађарској, преноси агенција МТИ.


Презасићеност јефтиним украјинским производима прошле године била је последњи у низу шокова који су погодили мађарске пољопривреднике, укључујући пандемију корона вируса, сушу, рат и његове последице, истакао је министар.


Додао је да, иако се очекује да ће берба кукуруза бити рекордна, трговину и даље мучи јефтина конкуренција. Према његовим речима, пољопривреда је један од сектора који је добио тражена средства ЕУ, пружајући одређену сигурност пољопривредницима у наредних седам година.

Comments


bottom of page