top of page

Завршена тродневна седница владе

Управо завршена тродневна седница мађарске владе била је фокусирана на енергетску стратегију земље до 2030. године. Као најважније задатке за ову годину влада види смањење инфлације, заштиту радних места и спречавање да привреда западне у рецесију.Наставак индустријског и пољопривредног развоја неопходан је за дугорочни раст, а за то је веома важно имати довољно енергије, рекао је шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш, коментаришући седницу. Он је истакао да је тродневни састанак владе био фокусиран на енергетску стратегију земље до 2030. године, коју је представио министар енергетике Чаба Лантош. Нуклеарна енергија, обновљиви извори енергије, укључујући и соларну, и даље ће играти значајну улогу у томе, а потребан је и развој мреже, додао је Гуљаш.


"Ако влада буде у могућности да се договори са Европском унијом и преузме не само бесповратни део фонда за опоравак који припада свим земљама, већ и део кредита, желели бисмо да га потрошимо углавном на енергетски сектор. Средства би се користила за унапређење електроенергетске и гасне мреже и њихову дигитализацију", рекао је он и додао да влада намерава да повећа енергетски суверенитет, што захтева повећање домаће производње угљоводоника.


Министар се осврнуо и на фабрику батерија у Дебрецину, велику инвестицију кинеске компаније Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), са финансијским оквиром од 7,4 милијарде евра, уз отварање 9.000 нових радних места. Компанија је, како је рекао, највећи светски произвођач батерија и изабрала је да изгради своју другу европску фабрику у Мађарској, након две и по године преговора и у великој међународној конкуренцији.

Comments


bottom of page