top of page

Завршене међународне војне вежбе

Припадници Војске Србије успешно су реализовали међународну вежбу "Kомшије 21" заједно са припадницима Мађарске војске и Националне гарде Охаја и вежбу "Гвоздени мачак 2021" са припадницима Мађарске војске.Завршном дану међународне тактичке вежбе "Kомшије 21", изведене у касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву, присуствовали су командант Прве бригаде копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић и командант Пете пешадијске бригаде Мађарске војске бригадни генерал Балаж Слосјар, саопштило је Министарство одбране. Циљ ове трилатералне вежбе, чији је домаћин била Прва бригада копнене војске, био је унапређење интероперабилности и оспособљености за извођење мултинационалних операција на тактичком нивоу, уз јачање међусобног поверења и размену искустава.


Током петодневних активности, припадници оружаних снага Србије, Мађарске и САД увежбавали су борбене радње и поступке приликом ангажовања у операцијама подршке миру, попут контроле територије, претреса терена, медицинске евакуације и поступака у случају напада на снаге ангажоване у операцији.


Тактичка вежба "Kомшије" изводи се од 2011. године наизменично у Србији и Мађарској, а од 2017. године на вежби учествују и припадници Националне гарде Охаја, чиме је вежба постала трилатерална.


Заједничка вежба Речне флотиле Војске Србије и Првог пука за разминирање Мађарске војске, под називом "Гвоздени мачак" изводи се од 2011. године, наизменично у Србији и Мађарској. Завршном дану ове вежбе, изведене на привременом полигону "Тител" на реци Тиси, данас су присуствовали командант Речне флотиле капетан бојног брода Љубиша Марковић и командант Првог пука за разминирање пуковник Жолт Силађи.


Вежба са бојевим гађањем "Гвоздени мачак 2021" реализована је са циљем размене искустава у примени тактика, техника и процедура у заштити речног саобраћаја и унапређења сарадње са Мађарском војском.


Почев од 20. септембра, припадници речних јединица Србије и Мађарске увежбавали су борбене радње и поступке у заштити речног саобраћаја, уз извршење бојевих гађања по циљевима на води, а осим противбродских и противминских дејстава, увежбавани су и поступци приликом вађења потонулог објекта, спасавања и медицинске евакуације утопљеника и гашења пожара на броду.


Ове године посебан нагласак вежбе "Гвоздени мачак" био је на развијању способности заједничке команде пловне тактичке групе за планирање, припрему и извођење операција заштите речног саобраћаја.

Comments


bottom of page