top of page

Завршен трећи "Виминацијум фест"

Симфонијски оркестар „Гвардија” из Пожаревца својим наступом означио је крај трећег међународног фестивала „Виминацијум фест – митови стари и нови”, одржаног протеклих дана у Археолошком парку „Виминацијум” у Костолцу.


Међу пет представа у такмичарском делу, које су се према идеји фестивала бавиле митским догађајима, историјским личностима или појавама савременог друштва и личностима које, временом, постају мит, стручни жири најбољом представом прогласио је „Шкофјелошки пасијон” у изведби Прешерновог гледалишча Крањ и Местног гледалишча Птуј, чију режију потписује Јернеј Лоренци. Словенци су за овај комад награђени признањем „Виминацијум максимус”.


Ова представа поетским и високо естетизованим средствима обрађује причу о спасењу из Светог писма тако што разобличава и преиспитује један од највећих митова на којима почива савремена цивилизација. Као један савршени организам, ансамбл успева да оголи несавршеност савременог човека, да преиспита позицију и одговорност свих нас у тумачењу и преузимању библијских прича, поигравајући се с границама личне и колективне телесне и душевне издржљивости, наводи се, између осталог, у образложењу жирија.


Награду „Златна фибула” за најбољег глумца и глумицу фестивала ове године деле Соња Исаиловић и Бојана Милановић за улогу чувене Џенис Џоплин у представи Српског народног позоришта у Новом Саду „Ко је убио Џенис Џоплин”, коју је режирала Соња Петровић. Жири је оценио да су ове две глумице заједно изградиле лик Џенис Џоплин, откривајући различите аспекте величине личности, али и дубине понора ове музичке иконе.


Њихова игра досеже изузетне глумачке домете кроз врхунску вокалну интерпретацију, снажан емотивни набој, бунтовну енергију и став. Постаје вапај за побуном и подсећа нас на значај и особеност Џенис Џоплин, субверзивне и аутентичне уметнице и жене, која подстиче став антиратне генерације, критикује и руши наметнуте друштвене норме упитних вредности, сматрају Дарко Недељковић, сценограф, Миран Хајош, продуцент, и Снежана Тришић, редитељка, који су ове године били у жирију „Виминацијум феста”.


Награде је уручио градоначелник Пожаревца Саша Павловић, који је и затворио позоришну манифестацију у Костолцу.


Поред представа „Шкофјелошки пасијон” и „Ко је убио Џенис Џоплин” у конкуренцији за главну награду биле су и Софоклова „Антигона” у режији Ненада Тодоровића, а у изведби Народног позоришта из Приштине са седиштем у Грачаници и Народног позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић” Зајечар, затим представа „Салигиа” „Лудум лудум театра” из Београда, коју потписују Теодора и Петар Ристовски, као и „Један Едип” редитеља Југа Ђорђевића у изведби Народног позоришта из Ниша.


„Виминацијум фест – Митови стари и нови” одржава се од 2018. године на простору некадашњег важног локалитета Римског царства на Балкану – данас Археолошког парка „ Виминацијум”, који је заједно са градом Пожаревцем и тамошњим Центром за културу организатор фестивала.

bottom of page