top of page

Завршетак радова на прузи пре рока?

Радови на реконструкцији и модернизацији пруге Суботица – Хоргош – граница са Мађарском (Сегедин) одвијају се предвиђеном динамиком, а према наводима извођача радова, завршетак овог посла се може очекивати и раније него што је планирано.

Како је саопштила „Инфраструктура Железница Србије“, изграђен је доњи строј строј пруге од Хоргоша према Бачким Виноградима у дужини од 3,6 километара. У току су припремне активности за полагање 4,5 километара горњег строја од излаза из станице Суботица ка Хоргошу, као и за изградња инфраструктурних објеката: подвожњака у Суботици, два подходника (у Палићу и Бачким Виноградима) и реконструкцију станичних зграда у Палићу, Бачким Виноградима и Хоргошу.

Модернизација пруге Суботица – Хоргош почела је 18. октобра у Хоргошу, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.

Радове изводи конзорцијум "Карин Комерц МД" из Ветерника и "РЖД Интернешнл", као извођачима радова, а вредност посла је око 10,2 милијарде динара.

По завршетку модернизације и реконструкције, ова пруга дужине 26,63 километара, биће једна од најмодернијих електрифицираних европских железничких деоница, којом ће возови саобраћати брзином до 120 км/сат, а возом између Хоргоша и Сегедина ће се путовати 35 минута. Рок за завршетак радова је новембар 2022. године.

Пруга Суботица – Хоргош – граница са Мађарском је неелектрифицирана, регионална и прекогранична пруга, која повезује регионалне центре на територији Србије и Мађарске.

Пруга се из Суботице и Хоргоша преко државне границе, наставља на мађарској територији у дужини од 12,6 км до Сегедина. Изграђена је 1885. године, као део тада изузетно значајне железничке магистрале Баја – Суботица – Сегедин.

bottom of page