top of page

Закарпатје: Сијарто тражи помоћ Албаније

Мађари који живе у Украјини суочавају се са сталним застрашивањем, закључио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, у својој објави на Фејсбуку, након састанка са комисијом ОЕБС-а.


Министар је подсетио да је у понедељак украјинска тајна служба извршила претрес у седишту Закарпатског мађарског културног удружења, као и у стану његовог председника Ласла Брензовића и Мађарског колеџа Закарпатја "Ференц Ракоци", у Береховама.


Полиција је, како је рекао, упала у канцеларије организације задужене за планирање економског развоја, коју је мађарска влада основала у циљу помоћи етничкој мађарској заједници.


„Ово је у суштини стара тактика комунистичког застрашивања у совјетском стилу“, рекао је Сијарто, истакавши да је „стални притисак на етничке Мађаре у Украјини сада постао политика централне владе", каже министар.


Он је затражио од Албаније, која председава ОЕБС-ом, да пошаље нови тим посматрача у Закарпатје, како би надгледали третман тамошњих Мађара. Иако је један тим послат, кијевски шеф специјалне посматрачке мисије забранио је члановима да ступе у контакт са мађарском заједницом. Све што им је дозвољено, рекао је Сијарто, било је обраћање украјинским тајним службама.


„Ово је неприхватљиво, нечувено и скандалозно. То је противно циљевима и принципима ОЕБС-а, као и одлуци која је довела до успостављања посебне надзорне мисије, у којој Мађарска такође има двадесет чланова и улаже финансијска средства“, нагласио је Сијарто и затражио од албанског премијера да предузме кораке како би се мисији ОЕБС-а омогућило да контактира представнике етничке мађарске заједнице.


Министар је рекао да очекује да државе чланице НАТО-а изразе солидарност са Мађарском, а да ће она наставити да блокира тежње Украјине да се придружи алијанси, све док се та земља односи према мађарској заједници на садашњи начин.


Comments


bottom of page