top of page

Закључавање без већих резултата

Судећи према статистикама, епидемиолошка ситуација у Мађарској тренутно је врло слична оној у Србији, упркос томе што је Мађарска, за разлику од свог јужног суседа, још јесенас блокирала своје границе за странце, затворила кафиће и хотеле, увела полицијски час и друге драстичне мере.


Мађарском ће и у наредна три месеца влада имати нека овлашћења парламента, јер је то највише законодавно тело земље данас одобрило нацрт закона који предвиђа продужење ванредног стања, уведеног у новембру, у циљу сузбијања ширења корона вируса.

Нацртом је предвиђено продужење ванредног стања од још 90 дана, што подразумева да ће у рукама владе премијера Виктора Орбана и даље бити поједине надлежности које у нормалним околностима има само парламент. Нацрт закона који је поднела министарка правде Јудит Варга, усвојен је са 133 гласа „за“, 55 против и једним уздржаним.


Према новом закону, привремени избори или референдуми не могу се одржавати док је на снази ванредно стање, а сваки вид гласања који због тога буде отказан биће одржан у року од 15 дана од дана укидања ванредног стања.


Нови закон такође предвиђа да влада треба редовно да презентује парламенту информације о својим мерама везаним за пандемију, односно председнику скупштине и лидерима посланичких група, када парламент не заседа.

Влада Мађарске је прогласила ванредно стање 4. новембра прошле године, како би лакше спроводила брзе мере против епидемије, да би нешто касније то стање било продужено за три месеца.


У Мађарској су у протекла 24 сата регистрована 2.623 нова случаја заразе корона вирусом, па се тако укупан број инфицираних повећао на 405.646. Број умрлих од ове болести, у току претходног дана, износи 48.


bottom of page