top of page

Замах туризма у Суботици

Туристички обилазак најлеших грађевина, историјског наслеђа, популарних и атрактивних локација, и то у друштву професионалних туристичких водича. Овај вид турустичких тура на северу Војводине је све популарнији.Многе групе, које у Суботицу долазе организовано, туристички обилазак града започињу у Суботичкој синагоги. То је био случај и са овом групом пензионера из Мађарске, од којих неки већ добро познају град на северу Војводине, али се у њега ипак увек радо враћају. „Када доводим групе, увек обиђемо и Градску кућу. Велика већница је предивна, зато ћемо је и овога пута погледати. У суштини, допада ми се цео град, посебан је”, каже Золтан Хорват, пензионер из места Келебија у суседној Мађарској.

„Занима ме култура града, и све што је са тим повезано. Живот људи, како данас живе, па онда могу да упоредим са ситуацијом код нас. Да ми се прошире видици”, додаје Антал Покорнич, из пограничног места Бачалмаш, такође у Мађарској.

Ових дана је сасвим уобичајена појава у Суботици да у исто време, на неколико локација видите групу туриста које води туристички водич. Када се посао добро ради, када су туристи задовољни, они се поново враћају. „Захваљујући великом броју конференција, догађаја, међународних манифестација, које су већ раније започеле у нашем граду, туристи се сећају да су видели и доживели нешто лепо у нашем граду. Захваљујући томе се враћају, односно шаљу нове туристе. Можемо да кажемо да ми, туристички водичи, имамо заиста много посла. Готово свакодневно имамо барем једну, а понекад и две, три групе. Мај месец и септембар, односно пролеће и јесен су поготово фреквентни што се тиче туриста, а верујемо да ће таква бити и летња сезона ове године”, истиче Борис Тот, туристички водич из Суботице.

Популарност туристичких тура почела је пре пандемије, а сада се поново наставља. Туристи пре свега долазе из региона, из Мађарске, Хрватске, Румуније и Бугарске, али су у Суботици чести гости и туристи из Србије. Генерално се може рећи да су Суботица и Палић, популарне дестинације за туристе из читавог света.

bottom of page