top of page

Замрзнути односи унутар групе В4

Мађарски портал у Словачкој Ма7.SK објавио је коментар словачког премијера Едуарда Хегера, у коме је тренутне односе између чланица Вишеградске групе (В4) назвао „замразнутим“. Будимпешта му замера укључивање у владу двојице антимађарски настројених политичара.Говорећи током дводневног самита ЕУ у Бриселу који је у току, о увођењу нових санкција Русији, он је изнео мишљење да те казнене мере „несумњиво делују”. Хегер је нагласио да "санкције Русији уопште нису непотребне, како тврде неки лидери у ЕУ", очигледно циљајући на мађарског премијера Виктора Орбана, већ да су, "напротив, веома ефикасне".


„Видимо да санкције дефинитивно помажу. Оно што морате да схватите је да ће оне постајати све ефикаснији како време пролази. Такође видимо да је Русија под све већим притиском, због чега појачава свој хибридни рат против Европе“, рекао је премијер Словачке.


На новинарско питање о политичкој координацији В4, Хегер је одговорио да ће се четворица премијера (Словачке, Пољске, Чешке, Мађарске) састати у новембру, у организацији садашњег словачког председништва. Од В4, Мађарска је једина земља која има другачији став о рату у Украјини. Дијалог је у застоју... Замрзнуће, могло би се рећи“, рекао је он.


Међутим, чини се да ни сам Хегер у последње време није направио ниједан потез који би могао да помогне у „одмрзовању“ суседских веза. У Будимпешти му се замера што је именовао двојицу актимађарски настројених политичара на највише позиције у својој мањинској влади. Бивши публициста Карел Хирман, који је у недавном чланку спекулисао о томе да руски председник Владимир Путин и премијер Виктор Орбан имају тајни пакт о припајању западних делова Украјине Мађарској, именован је за министра економије. Хегеров нови министар спољних послова, Растислав Качер, је, пак, бивши амбасадор у Мађарској, који је демонстративно напустио своју функцију након што је Фидес победио на парламентарним изборима 2018. године.

Comments


bottom of page