top of page

Захтев за забрану проруских демонстрација

Представница Украјинаца у Мађарској изразила је протест због проруских демонстрација, најављених у Будимпешти. "Демонстрације имају за циљ да провоцирају и немају никакве везе са остваривањем демократских права", пише мађарска чланица Извршног комитета Светског конгреса Украјинаца, Јарослава Хартјањи.


Проруске демонстрације под називом „Искажимо солидарност са Русијом и рецимо НЕ лажима ЕУ, САД-а и Укра-јине, биће одржане 30. априла на Тргу хероја у Будимпешти. Предвиђено је да том приликом буде заузет став да су „САД одговорне за рат у Украјини", уз осуду „прекомерних санкција уведених Русији, које су довеле до разградње стабилности Централне Европе, суочавања са енергетском кризом и проблемима у области прехране".


Хартјањијева се због тога обратила мађарској полицији, са захтевом да повуче давање дозволе за одржавање скупа. Она је при том навела већ познате квалификације руског напада на Украјину и последице које је она произвела, укључујући велика разарања и цивилне жртве.


„Такозвана солидарност са руским агресором дискредитује политику мађарске владе, јер је она осудила руску агресију на Украјину. Штавише, ова такозвана солидарност подрива ефикасну хуманитарну помоћ коју су мађарски народ и влада пружили и пружају Украјини и њеном народу. Стога тражимо повлачење дозволе за провокативне демонстрације, јер оне немају никакве везе са остваривањем демократских права”, наводи се у захтеву.

bottom of page