top of page

"Заштита земље и народа" пред изборе постаје дежурна тема

Иако су закони о заштити породице и детета национална надлежност, Брисел је извршио огроман притисак на нас. Они ће уцењивати, претити и покретати поступке за кршење закона, одлагати исплате, али не можемо попустити јер је у питању будућност наше деце, рекао је Виктор Орбан у данашњем интервјуу Радио Кошуту.


„Брисел је напао Мађарску“, констатовао је премијер Виктор Орбан у петак, у свом редовном интервјуу државном радију, додајући да ће зато бити потребан референдум о заштити деце. Он је истакао да је у документу послатом мађарској влади Европска комисија тражила да Мађарска промени своје законе о заштити деце.


Рекао је да влада сама неће бити довољно јака у тој борби и да јој је потребна подршка сваког Мађара: "Тако је било и у случају обавезних мигрантских квота, када влада сама није могла да се одупре, али мађарски гласачи су заштитили читаву Европу од обавезне расподеле миграната“, рекао је.


Према Орбану, Брисел „жели да дозволимо ЛГБТ активистима приступ у школе, а Европска комисија сматра да нека права у школи треба да имају примат над родитељским правима“: "Европска унија очекује да она формира идеал европске слободе, али деца нису део слободе одраслих и ово није питање слободе, већ заштите деце“, рекао је премијер.


„Желе да нам одузму образовање деце“, истакао је он и додао да у западној Европи ствари могу бити другачије, али да образовање мађарске деце треба да зависи од Мађара.


Орбан је одбацио наводе да влада путем референдума жели да скрене пажњу јавности са других питања, рекавши да би гласање могло бити одржано у јануару или фебруару следеће године. Подстакао је гласаче да учествују на референдуму, јер би бојкот гласања значио "препуштање да ЕУ одлучује о мађарској деци". Такође је рекао да је циљ референдума „заштита закона који је већ на снази, тако да бојкот нема смисла“.


Поводом скандала "Пегаз", Орбан је рекао да је "министар унутрашњих послова већ рекао све шта треба да се каже" и тиме избегао осврт на оптужбе да је влада шпијунирала новинаре и политичке опоненте.


У наставку интервјуа, рекао је да је влада одлучила да успостави властити фонд за опоравак након пандемије, у оквиру фонда за заштиту државног буџета. Биће то, како је рекао, предфинансирајући пројекти које ће платити европски фонд за опоравак. Подсетио је да Европска унија тражи двомесечно одлагање разговора о плану за опоравак Мађарске и нагласио да је најважнији аспект европског фонда за опоравак да је брз. По њему, одлагање плаћања довело је у питање суштину фонда.


"Мађарска има право на средства за опоравак. Они могу да их одложе, али не могу да их задрже, па је влада одлучила да унапред финансира програме које је Брисел већ одобрио. Платићемо те пројекте без обзира да ли ћемо новац добити из Брисела или не“, додао је мађарски премијер.


Када је реч о пандемији, Орбан је рекао да је четврти талас присутан у западној Европи, додајући да ће и Мађарска бити део тог таласа. Истакао је, међутим, да је Мађарска, са 55 процената вакцинисаног становништва била једна од најсигурнијих европских земаља у том погледу: "Здравствене службе охрабрују невакцинисане старије особе да се вакцинишу, док ће у школама за децу старију од 12 година бити покренута вакцинација када почне школска година", рекао је Орбан.

bottom of page