top of page

Зашто патријарх путује у Америку?

Патријарх Иринеј отпутоваће до краја месеца у САД како би "осујетио намере тројице тамошњих епископа које воде ка осамостаљењу њихових епархија од СПЦ", пишу поједини београдски медији.Београдски медији, на основу информација "из врха СПЦ" тврде да епископ новограчанички Лонгин, источноамерички Иринеј и западноамерички Максим већ дуже време доносе одлуке мимо сагласности Сабора. "Они су регистровали епархије наше цркве у Америци, али су из назива избрисали СПЦ и променили име у "Српске православне епартхије у САД". То отвара могућност да не буду у јединству са СПЦ и Патријаршијом, указује неимоновани саговорник листа "Курир".


Он додаје да су, поред тога, њих тројица 2018. на заседању Сабора тражили благослов да направе устав који ће бити намењен само за епархије СПЦ у САД. Благослов су добили само за то да направе предлог устава са још двојицом епископа у САД, као и да га након тога доставе Синоду на разматрање.


"Максим, Лонгин и Иринеј су тај устав донели на превару и регистровали епархије по том лажном уставу, а о томе нису обавестили Синод, нити канадског епископа Митрофана и јужноамеричког Kирила. Издвајање епархија и промена имена није случајност, њих тројица су присталице Цариградске цркве, која иначе све ради са Американцима, па је могуће да са њима у тајности сарађују", наводи извор листа из Патријаршије, додајући да се сумња да је њихова крајња намера да са Цариградом праве посебну аутокефалну цркву од тих епархија.


Други извор "Kурира" из црквених кругова подсећа да је Синод у септембру и новембру 2019. од тројице непослушних владика затразио да пониште дејство спорног устава, али да они ту одлуку још нису спровели, оглушили су се.


"Дотле је дошло да патријарх Иринеј мора лично да оде и да на ванредном сабору СПЦ за Северну и Јужну Америку 29. фебруара на Флориди захтева од тројице епископа да ставе ван снаге споран устав", наводи лист.


bottom of page