top of page

Зашто је већина Срба против уласка у ЕУ

Главни разлог због ког се први пут већина грађана Србије изјаснила против уласка у Европску унију јесте КиМ, оценио је некадашњи дипломата Зоран Миливојевић и додао да не очекује да ће ЕУ увести санкције Србији ако их она не уведе Русији.


Зоран Миливојевић

„Очекивао сам пад расположења благо испод 50 одсто, али не и да је само 35 одсто грађана за улазак у ЕУ, али та европска перспектива дуго траје без садржаја који можемо да осетимо. Доста тога је подређено циљу да Србија приступи ЕУ, али се тај циљ увек условљава”, рекао је Миливојевић за ТВ К1.


Оценио је да је признање Косова кључни притисак и да то делује на расположење људи. Такође је додао да је "потпуно јасно да је то услов без кога не можемо ући у ЕУ и да је расположење у Београду све даље од тога да прихватимо било шта што би било на штету нашег националног интереса".


Миливојевић је истакао да је критиковање нашег односа према Русији због сукоба у Украјини само једна од многих критика ЕУ.


„Не ради се само о сукобу Русија-Украјина, има доста ствари које критикују, а тичу се унутрашње политике, као што су степен демократије, изборни резултати и политика коју водимо. Често смо под притиском да морамо да мењамо унутрашњу и спољну политику”, рекао је он.


Додао је да ако се ствари оспоравају у континуитету и ако се циљеви не поклапају, а чине се уступци, онда то почне да делује контрапродуктивно. Навео је да, када је реч о сукобу између Русије и Украјине, ми већ користимо ситуацију у нашу корист, а да су притисци ЕУ због њихових циљева, а не због наших.


„Ми нисмо ни на једној ни на другој страни и не мењамо став, немамо разлога да га променимо јер не учествујемо у сукобу. Једини у Европи нисмо увели Русији санкције у пуном смислу и притисак да то учинимо неће престати јер је ЕУ то тренутно најбитније”, истакао је Миливојевић.


Указао је да се Србија изјаснила пре првог гласања у Уједињеним нацијама, да је осудила агресију Русије на Украјину из принципијалних разлога којих се држимо већ 20 година. Према његовим речима будућност Србије не зависи од њеног става према овом сукобу.


„Мислим да нам Европа неће увести санкције ако ми не уведемо санкције Русији. Увођење санкција Србији би довело до озбиљних проблема у овом региону, а интерес ЕУ је да се овај регион интегрише а не дезинтегрише”, сматра Миливојевић.


На питање шта би ЕУ могла да ускрати Србији, он је одговорио да могу да нам не отворе кластер сада, али више од тога не.


„Интерес Европе јесте да реши ситуацију у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији, а то може само са нама”, закључио је каријерни дипломата.

bottom of page