top of page

Зашто је Орбан све опростио кријумчарима

Док одлука Мађарске да пусти странце осуђене за трговину људима изазива негодовање званичника у Аустрији, због чега је Беч позвао мађарског амбасадора на хитан разговор, влада у Будимпешти саопштава да је реч о сувереној одлуци Мађарске.Влада мађарског премијера Виктора Орбана је у априлу, како се наводи, због претрпаних затвора, издала декрет којим се дозвољава пуштање страних држављана осуђених за кријумчарење људи, под условом да напусте Мађарску у року од 72 сата.


„Сматрамо да је ово потпуно погрешан сигнал”, рекао је аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг, додајући да од Будимпеште захтева „потпуно појашњење тог потеза”, пренео је Ројтерс.


Напомиње се да је Аустрија главна дестинација за кријумчарене мигранте, који са Балкана путују у срце ЕУ преко Мађарске, па Беч пуштање трговаца људима сматра безбедносном претњом. За многе мигранте мађарска рута остаје привлачна, упркос појачаним патролама граничне полиције и челичној огради, коју је изградила Мађарска након миграционе кризе у ЕУ 2015.


Када уђу у Мађарску, мигранти могу да се крећу преко отворених граница унутар европске шенгенске зоне у богатије земље ЕУ попут Аустрије или Немачке.


Агенција преноси изјаву мађарског министра иностраних послова Петера Сијарта да је ослобађање затвореника „суверена одлука Мађарске”: „Ми изручујемо стране криминалце и боље је да напусте земљу”, рекао је Сијарто након разговора са Шаленбергом.


Више од 13 одсто осуђеника у мађарским затворима тамо је због трговине људима, рекао је портпарол Националне затворске службе Ђерђ Макула. Према полицијским подацима, мађарска полиција вратила је или притварала више од 2.000 илегалних миграната недељно, током прошлог месеца, дуж јужне границе са Србијом.

Comments


bottom of page