top of page

Заједнички саобраћајни пројекти

Србија је на јучерашњој седници две владе на Палићу први пут изашла са заједничким пројектима са мађарском страном, када је у питању север Србије. У области железничког саобраћаја две државе раде на неколико пројеката.


"Веома је важно да имамо добре односе са свим земљама у региону и нама је важно да имамо пријатеље који ће стати иза нас и заннаше ставове. Јучерашњи састанак и десетине потписаних споразума још један доказ одличних односа ове две земље. Наше две земље немају ниједан међусобни проблем и граница између нас је само формалност", истакао је Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Гради се саобраћајница “Смајли” која ће повезати Бачки брег са Мађарском и Наково и Српску Црњу са Румунијом, дужине пута од 186 километара, рекао је он.

"Веома је важно да Мађари изграде свој део инфраструктуре и ми смо изашли са заједничким пројектом. Они граде свој део ауто-пута и граде мост на Дунаву код Мохача и градићемо велики гранични интегрисани прелаз на Бачком Брегу, што ће растеретити Хоргош. Радићемо други профил Y крака према Келебији, па ће бити повезана са ауто-путевима и градићемо два гранична прелаза- један за путнички и један друмски. На Хоргошу радимо потпуно нови гранични прелаз, на мађарској страни, који ће имати огромну пропусну моћ. То је пројекат заједнички Мађарске и Србије", навео је министар. Када је у питању железнички саобраћај, две државе раде на неколико пројеката. Први је брза пруга од Новог Сада до Суботице, дужине од 108 километара. Српски део пруге биће завршен до краја 2024. године, најавио је министар Весић, а мађарски део пруге од границе до Будимпеште биће завршена до средине 2025. године.

"Неопходно је да се возови тестирају шест месеци, па ћемо брзу пругу од Београда до Будимпеште имати до краја 2025. године. Гранични прелази ће бити на железничким станицама у Београду, Новом Саду, Суботици и Будимпешти. Изграђена је пруга Суботица- Сегедин и од октобра се креће са путничким саобраћајем и у наредне две године ради се заједнички преглед путника на станици. Од 2025. године имаћемо заједнички гранични прелаз у Сегедину", најавио је Весић.

Договорено је да се ради још једна брза пруга Суботица-Баје, око 13 километара. Тиме ће бити три заједничке пруге са овом државом. Ради се и на реконструкцији пруге Сомбор-Врбас, истиче српски министар.

bottom of page