top of page

Заједничко писмо опозиције Бриселу

Мађарске опозиционе странке послале су заједничко писмо европским лидерима, наглашавајући да Орбанова влада није синоним за Мађарску. Они траже да ЕУ помогне Мађарској да искористи буџетске фондове и да они буду усмерени на „мађарски народ, а не на корумпирану владу“.


У писму које су потписали Демократска коалиција (ДК), Јобик, ЛМП, Моментум, Мађарска социјалистичка партија (МСП) и Парбесед (Дијалог), каже се: „Мађарска демократска опозиција, с обзиром на ситуацију створену деструктивним понашањем мађарске владе, сматра да треба да се обрати свим државама и грађанима ЕУ, као и руководствима тих земаља и да јасно каже да Виктор Орбан и његова влада нису синоними за Мађарску.“


У писму упућеном председницима Европског савета, Европске комисије и немачком председништву ЕУ, потписници су истакли да Орбанова влада "омета европске и мађарске напоре у управљању кризама и делује против интереса и очекивања европских и мађарских грађана".


„Ми Мађари нисмо окончали једнопартијски комунистички режим и придружили се заједници европских држава да би данашњи корумпирани, антидемократски режим држао Европу и Мађарску под својом уценом, одузимајући грађанима права која им припадају. Мађарске опозиционе странке чврсто су везане за поштовање демократије, владавину закона и европских вредности, и удружили смо снаге како би владавина закона у земљи могла бити обновљена што је пре могуће", каже се у писму.


Додаје се да је мађарским грађанима и компанијама преко потребан пакет за опоравак економије ЕУ од пандемије корона вируса. Финансирање би, каже се у допису, требало да буде упућено мађарском народу, а не Орбановој влади, "која је сопствене интересе ставила испред економских интереса земље".


"Позивамо институције и националне владе ЕУ да зауставе Орбанову владу да не кочи европско и мађарско управљање кризама и да помогну мађарским грађанима да што пре приступе финансијским средствима из ЕУ", наведено је у писму, чији су потписници такође позвали своје присталице да подрже став да мађарска влада није пристала да „поремети сарадњу са ЕУ и лиши грађане финансирања из европског буџета“.

bottom of page