top of page

За вакцинацију само 15 одсто Мађара

"Мађарски премијер Виктор Орбан је дуго приговорио европским регулаторним телима да процедура за одобрење вакцина предуго траје и изјављивао да ће Мађарска бити прва земља у Европи која ће применити руску и кинеску вакцину. Неколико месеци касније, Мађарска нема ни руску, ни кинеску вакцину, а Орбанови критичари сматрају да је премијер поткопао поверење народа у вакцине у начелу", пише "Политико".


Извор: Политико

Мађарски премијер Виктор Орбан месецима се хвалио да Мађарска интензивније од других чланица ЕУ ради на томе да обезбеди вакцине против корона вируса, па је чак почео са вакцинацијом дан раније него већина осталих чланица. Такав потез, којим је занемарио план Европске комисије за координисану вакцинацију почев од 27. децембра, многи ће вероватно протумачити као покушај подривања стратегије ЕУ за вакцинацију. Орбан је, наиме, приговорио европским телима да процедура за одобрење вакцина предуго траје и изјавио да ће Мађарска бити прва земља у Европи која ће применити руску и кинеску вакцину. Неколико месеци касније, Мађарска нема ни руску, ни кинеску вакцину, а Орбанови критичари сматрају да је премијер поткопао поверење народа у вакцине, пише "Политико".


Иако је Бајонтек-Фајзерова вакцина прва коју ће Мађати примити, анкета коју је надевно спровео Централни статистички завод показује да је само 15 одсто Мађара изјавило да ће се вакцинисати. Kритичари кажу да је мађарска влада била толико заокупљена коришћењем вакцинације у политичке сврхе да је пропустила да припреми јавност на одговарајући начин. Поменута анкета показује да је 21 одсто људи рекло да не зна да ли ће се вакцинисати или није желело да одговори, 28 одсто је изјавило да ће се можда вакцинисати, а 35 одсто да неће примити вакцину. Док најновија анкета не прави разлику између различитих вакцина, анкета коју је у новембру спровео “Пулзус” за Напи.ху, показује да Мађари више верују западним вакцинама (53 одсто њих је изјавило да би примило вакцину регистровану у ЕУ, а само 11 одсто руску или кинеску вакцину), преноси "Политико".

Стручњаци за јавно здравље истичу да је Орбан протраћио драгоцене време у настојању да убере поене код Владимира Путина промовишући примену вакцине “Спутњик В”. Ференц Фалуш, бивши главни медицински саветник у мађарској влади, сматра да је влада требало да покрене јавно-здравствену кампању на широком плану како би уверила јавност да су вакцине безбедне и ефикасне.


- У Мађарској има много контрадикторних информација о вакцинацији против ковида-19, јавност је недовољно обавештена, а као последица тога стопа неприхватања вакцине већа је од европског просека – објашњава Михаљ Kокењ, бивши мађарски министар здравља и садашњи саветник Светске здравствене организације (СЗО).


Иако руска вакцина “Спутњик В” обећава, научници су критиковали руску владу због тога што је регистровала вакцину пре тестирања на великом броју људи и тврдила да је ефикаснија од западних вакцина на основу малог узорка само зато да би себи приписала заслуге за победу у глобалној трци за вакцину, пише “Политико”.


- Обећање мађарске владе да ће брзо применити и регистровати “Спутњик В” није неоосновано, али такође може да подрије поверење јавности у вакцине у начелу – сматра мађарски труст мозгова “Политицал Цапитал”. Директор организације Петер Kреко, изјавио је за “Политико” да постоје и други разлози због којих људи оклевају да се вакцинишу против корона вируса, укључујући и чињеницу да су толико брзо развијене, али таква страховања постоје широм ЕУ. Управо због тога су важне кампање за јавно здравље у којима се објашњавају мере за безбедност и ефикасност.


У случају да регулатори одобре шест вакцина унутар ЕУ, Мађарска је већ купила 17,5 милиона доза вакцина, што је довољно да се вакцинишу сви у земљи. Што се руске вакцине тиче, Мађарска влада жели да између 3.000 и 5.000 људи учествује у трећој фази испитивања вакцине “Спутњик В”, а нешто слично планирају и за “кинеску вакцину”, мада не прецизирају коју.


Влада у комуникацији, међутим, увек приказује Брисел као “препреку”, објашњава Kреко, као “проблем, а никада као решење”. Штавише, за Орбана је “од кључног значаја да покаже да је он тај који обезбеђује вакцине Мађарској. Он је тај који спасава земљу”, каже Kреко.


Његови критичари кажу да је то разлог зашто влада жели да се Мађари добровољно пријављују за вакцинацију тако што ће се регистровати на владином сајту, уместо да се најпре обрате лекару опште праксе. Фалуш се згрозио због тога што је влада тражила личне податке, укључујући и његов број социјалног осигурања. Влада је више пута поновила да је процедура “много пута и потпуно неосновано доведена у сумњу из политичких разлога”.


- Kабинет премијера је надлежан за обавештавање у вези са епидемијом, па је логично да ово министарство управља подацима оних који се пријаве за вакцинацију - саопштила је влада.


Kритичари кажу да би, уколико се људи не буду вакцинисали, оваква стратегија могла да се обије Орбану о главу будући да је реч о једној од земаља са највећом стопом смртности од корона вируса у ЕУ и да су се представници неколико опозиционих партија договорили да се удруже како би победили Орбана на парламентарним изборима 2022.

bottom of page