top of page

За Мађарски културни центар 110 милиона

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, обишли су данас Мађарски културни центар "Петефи Шандор", где је у току реконструкција, и Студентски дом Европа у којем је смештено 440 мађарских студената новосадских факултета и ученика средњих школа.За реконструкцију Мађарског културног центра из градског буџета издвојено је 110 милиона динара, а према речима Вучевића град подржава све националне заједнице, а мађарска национална заједница је неодвојиви део Новог Сада.

"Задовољан сам што смо имали политичке храбрости и што смо Културни центар, који се до скоро финансирао преко конкурса као удружење, именовали у установу културе. Овде ће бити културна станица и огранак градске библиотеке. Војвођански Мађари су највећи гарант добрих српско-мађарских односа. Мађарска је најјачи и најбољи заступник Србије у Бриселу. Ова земља дала нам је део складишта за природни гас, чиме се директно чува наша економска и национална безбедност", казао је Вучевић.

"Радује ме и наставак брзе пруге ка Мађарској која ће бити најлепша магистрала на европском континенту. Представници ове заједнице су подржали изградњу споменика Краљу Петру Првом Карђоређевићу у Новом Саду. Ми са наше стране треба да подржимо споменик невино страдалима 1944. и 1945", рекао је Вучевић. Иштван Пастор подсећа да у Новом Саду мађарска национална заједница има прилику да очува свој идентитет и у складу са својим могућностима допринесе укупном развоју друштва.

"Нови Сад је и наш град и доказ за то су ове инвестиције које ће створити услове за модеран и нормалан рад. Културни центар добио је нови статус установе културе уз буџетску подршку, што треба да буде пример осталима. Наш стратешки интерес је да нам деца остану овде да се образују и допринесу општем бољитку друштва. Посебно ме радује вест да су створени услови за подизање споменика недужним жртвама из 1944. и 1945. године.

Министарство културе Србије дало је сагласност, а нама је у моралном смислу овај споменик изузетно важан", поручио је Пастор. Мађарска заједница је у овом делу града бројна. У три основне школе настава се похађа на мађарском језику.

Comments


bottom of page