За опозицију кинески кампус има безбедносни ризик

Опозициони чланови парламентарног Одбора за националну безбедност изразили су у забринутост због планова за формирање кампуса кинеског универзитета Фудан у Будимпешти, позивајући се на "угрожавање безбедности земље, ЕУ и НАТО-а".Јанош Штимер из десничарске странке Јобик изјавио је да влада није успела да одговори на питања попут онога ко представља мађарску државу у преговорима са кинеским универзитетом и да ли су преговарачи прошли проверу по питању националне безбедности. Он је подржао ранији предлог опозиције да разговори треба да буду транспарентни „како би грађани могли да одлуче да ли вреди уложити у ту огромну инвестицију“.


Социјалистички посланик Жолт Молнар рекао је да су одговори на састанку „покренули више питања него што је добијно одговора“ и приметио да оснивање кампуса представља "озбиљне безбедносне ризике за Мађарску, ЕУ и НАТО".


Петер Унгар из ЛМП-а оптужио је владу да „затвара очи над ризицима у погледу националне безбедности, повезане са плановима Фудана", тврдећи да „високо образовање често пружа покриће за тајне операције“. Курсеви за обуку дипломата, додао је, били би „посебно осетљиви са становишта националне безбедности“.