top of page

За производњу струје још 16 милијарди евра

Мађарска жели додатно да инвестира у енергетски сектор, и то 16 милијарди евра до 2030. године, како би повећала капацитете за производњу и чување струје и смањила потрошњу гаса, рекао је данас министар технологије и индустрије Ласло Палковић.Према дугорочном уговору потписаном прошле године, Мађарска из Русије добија 3,5 милијарди кубних метара гаса годишње, преко Бугарске и Србије, и још милијарду метара гасоводом из Аустрије. Уговор с руским Гаспромом склопљен је на 15 година.


У јуну је влада премијера Виктора Орбана укинула вишегодишње ограничење цене комуналних услуга за домаћинства са већом потрошњом, што ће према речима министра Палковића вероватно смањити потрошњу. Треба ипак уложити више труда, нагласио је министар, како би се удео гаса у коначној потрошњи енергије у Мађарској смањио с прошлогодишњих 35 на 26 посто, на крају деценије. Већина тог побољшања произаћи ће из електрификације великих размера, додаје министар.


"Тренутна ситуација дефинитивно је мотивишућа из неколико разлога", рекао је Палковић на конференцији коју је организовао интернет портал Портфолио. До 2024. инсталирани капацитети за коришћење соларне енергије досегнуће по његовим речима осам гигавата, уз додатну потражњу из индустријског сектора до 2030. године, што захтева даљња улагања у реорганизацију електричне мреже и капацитете за чување енергије.


"Развој електроенергетске мреже и складишних капацитета у близини соларних електрана нису на нивоу на ком би требало да буду", рекао је министар и додао да ће детаљније планове влада изнети у октобру.


Поручио је уједно да би планирани пројекат проширења капацитета могао продужити рок употребе реактора у нуклеарној електрани Пакш за две деценије.

bottom of page