top of page

"За разлику од ЕУ, ми не шаљемо оружје"

Поводом одлуке ЕУ да активирала тзв. Европски мировни фонд, омогућавајући испоруке оружја Украјини, шеф мађарске дипломатије каже да његова земља неће снабдевати оружјем Кијев, нити ће слати војнике, било једнострано или на основу билатералне сарадње. Влада је категорички одбацила „предлоге левичара“ у том циљу, рекао је он.


„Најважнији задатак владе је да заштити Мађарску и безбедност Мађара и да спречи да земља буде увучена у рат. Нудимо хуманитарну помоћ Украјини", рекао је Петер Сијарто и додао да је уверио Виктора Микиту, гувернера Закарпатја са великом популацијом етничких Мађара, да регион може да настави да се ослања на снабдевање горивом и храном из Мађарске.


Што се тиче одлуке руског председника Владимира Путина да стави нуклеарне снаге у стање високе приправности, Сијарто је рекао да су мировни преговори још важнији „када је ситуација ескалирала овако далеко“. Он је поновио понуду да Будимпешта буде домаћин преговора.


Коментаришући медијске извештаје о доласку италијанских војника у Мађарску, он је рекао да је Мађарска као чланица НАТО-а континуирано укључена у међународну војну сарадњу. Мађарска је пристала да развија ту сарадњу након самита НАТО-а 2014. у Велсу и то је у току годинама, уз учешће италијанских војника, додао је он.

bottom of page