top of page

Због грешке НАТО-а имаћемо мигранте

Мађарски шеф дипломатије каже да сваког дана 30.000–35.000 људи креће из Авганистана, што је, по њему, резултирало драматичним повећањем броја илегалних миграната, који су дошли на јужне границе Мађарске.


"НАТО је погрешно проценио ситуацију у Авганистану", рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, другог дана састанка министара спољних послова чланица НАТО-а у Риги. Додао је да је колапс авганистанске владе био "трагедија за Авганистанце и шок за НАТО", чији су припадници имали планове да наставе пружање финансијске помоћи до 2024. године, преноси агенција МТИ.


"Политичка и безбедносна структура коју смо заправо подржавали пропала је неколико дана након (НАТО-овог) повлачења", рекао је Сијарто.


Узроке нетачне процене НАТО-а о Авганистану о "политичким, друштвеним и безбедносним аспектима" треба разумети, било да су личне, процедуралне или стратешке природе или да ли је тактика НАТО-а довела до овог исхода", рекао је министар.


Управљање безбедносним ризицима који су настали након повлачења НАТО-а јесте важан задатак за Европу и централну Азију, поручио је Сијарто.


"Земље Централне Азије треба да добију помоћ кроз партнерске програме како би могли да заштите своје границе и да задрже своју стабилност, или ће се егзодус из Авганистана наставити", казао је Сијарто.

bottom of page