top of page

Здравствени ризици од брзе веганске хране

Иако људи прелазе на веганску исхрану из најбољих намера, постоје одређени здравствени ризици од брзе веганске хране, који се неће појавити одмах, тврде неки нутриционисти.

Британска пекара “Грегс” међу првима се окренула веганској исхрани, а овај тренд следили су и други брендови брзе хране. Међутим, веганска брза храна може бити лошија за ваше здравље од месних еквивалената. Нутрициониста Меган Роси тврди да ова врста хране може бити једнако нездрава.


"Тофу садржи омега-3 масне киселине, али нису активне као код омега-3 масних киселина чији су извори намирнице животињског порекла. Извори на бази биљака садрже врсту омега-3 масних киселина која се назива алфа-линоленска киселина, а да би наше тело узело оно што је потребно из алфа-линоленске киселине, мора да га претвори у еикосапентаенску киселину (ЕПА) или докозахексаенску киселину (ДХА). Међутим, људско тело није у могућности да то учини", рекла је др Роси.


Докозахексаенска киселина одговорна је за јачање мозга, а еикосапентаенска киселина повезана је са смањењем симптома депресије. Обе киселине налазе се у масним рибљим уљима. Постоје и неки неживотињски извори корисних ЕПА и ДХА, попут уља алги. Јело које је замена за гулаш припрема се од нангке, зрелог воћа, из породице дуда, које има слаткаст укус и сласну меснату структуру. Може бити алтернатива за свињско месо и хамбургере. Међутим, иако је нангка богата угљеним хидратима, она не садржи никакве беланчевине, па као замена за месо није најбољи избор.


"Чак су и други извори биљних протеина лошијег квалитета од животињских протеинских извора", објаснила је нутрициониста Рејчел Kларксон.


Биљни извори протеина обично имају једну од девет есенцијалних аминокиселина. Аминокиселине су неопходне људском телу и морају потицати из наше исхране. То значи да би вегани морали пажљиво да уравнотеже своје протеине ​​тако да се међусобно допуњавају. Месо, јаја и млечни производи су једине намирнице које садрже свих девет есенцијалних аминокиселина.


"Вегански хамбургери често се састоје од пасуља, али то није потпун извор. Један сјајан производ је соја, јер има висок квалитет протеина", рекла је Рејчел Kларксон.


Друга разлика између квалитета хране животињског и биљног порекла је у њиховом садржају гвожђа. Иако многе биљке, попут целовитих житарица, махунарки и спанаћа садрже овај минерал у већим количинама, намирнице животињског порекла имају хем гвожђе. Ова врста гвожђа се боље апсорбује од нехем гвожђа које је заступљено у намирницама биљног порекла. Због тога су вегетаријанци и вегани ризична група када је реч о недостатку гвожђа.


Уколико желите да постанете веган на дуге стазе, морате да комбинујете намирнице. Па би тако сочиво треба да кувате са парадајзом. Ниједан вегански хамбургер не би био потпун без кришке веганског сира, а да ли сте се икада запитали да ли једете праву ствар?


"Мала количина сира у исхрани добра је за ваше тело. Сир је ферментисан од бактерија које производе пептиде, који су корисни у нашем телу. Међутим, већина веганских сирева није ферментисана, а истовремено су калорични и немају никаквих нутритивних вредности", рекла је Меган Роси.


Могућност једноставне замене брзе хране од меса и биљака може олакшати прелаз на веганску исхрану, али она није најздравији избор.


"Такође, постоји забринутост да се здравствени ризици повезани с оваквим недостатком хранљивих састојака можда неће појавити одмах. Могле би проћи године да се умор повеже с ниским нивоом витамина Б12. Осим тога и остеопорозу проузрокује недостатак калцијума који се код људи појави тек крајем четрдесетих и педесетих година", каже Меган Роси.


Ако и посегнете за биљним хамбургером с најбољим намерама, сетите се да је то "брза храна" и будите спремни на чињеницу да то може бити горе за ваше здравље од његових месних еквивалената.

bottom of page