top of page

Здравство: Повећање плата укида поклоне

Мађарска лекарска комора (МОК) назвала је свој споразум са владом о повећању зарада лекара „историјским кораком“. У исто време, досадашња пракса нуђења и прихватања награда од стране пацијената третираће се као кривично дело.


Шеф МОК-а Ђула Кинчеш рекао је на конференцији за новинаре да ће, према постигнутом споразуму, лекари месечно зарађивати између 700.000 и 800.000 форинти (1.900-2.200 евра), а да ће зараде искусних лекара износити и до 2,4 милиона форинти. Очекује се да ће повећање зарада зауставити масовни одлазак лекара из Мађарске на запад, рекао је Кинчеш и додао да је након јутрошњих разговора са премијером Виктором Орбаном, добио потврду да је влада прихватила њихов предлог у вези са висином плата. То ће, како је нагласио, бити основа за решавање проблема мађарског здравственог система.


Кинчеш је рекао да се очекује да ће лекари примити око 65-70 процената повишице почевши од 1. јануара 2021. године, а да ће процес потпуног повећања плата бити доведен до краја до 2022. или најкасније до јануара 2023. године.


У исто време, нуђење или прихватање награда од стране пацијената третираће се као кривично дело, рекао је Кинчеш. До сада је та пракса била толерисана у Мађарској, па је лекар имао право да прими поклон новац који му пацијент донесе, с тим што је закон лекарима забрањивао да такву надокнаду траже од пацијената. На тај начин су многи лекари били у могућности обезбеде себи додатна финансијска средства.

bottom of page