top of page

Значајно повећан број руских дипломата

Док све више западних земаља протерује руске дипломате због напада те земље на Украјину, њихов број је у Будимпешти за годину дана порастао за трећину.Подаци које је објавио портал Директ36 говоре да је број руских дипломата у Мађарској порастао за 30 одсто у последњих годину дана. Занимљиво је да је мађарска опозиција почетком пролећа протестовала против рата у Украјини, са прецртаним портретом руског председника Владимира Путина, управо испред седишта Међународне инвестиционе банка, где су двојица руских руководилаца регистровани као дипломате, пише овај портал.


„Мађарска влада се видно уздржава од било каквог геста који би нашкодио Русији и у складу са тим трендом је неускраћивање боравка руским дипломатама", рекао је аналитичар портала Директ36 Саболч Пањи за РТЛ.


Крајем новембра 2021. године, 46 руских дипломата је службовало у Мађарској, док је у октобру ове године њихов број порастао на 62. Пањи напомиње да у Лондону, примера ради, има 35 руских дипломата, 20 у Варшави, а 15 у Братислави.


Према речима Јожефа Киша Бенедека, стручњака за безбедносну политику и бившег војног обавештајног официра, неке дипломате ће вероватно бити ангажоване и на прикупљању обавештајних података поред своје јавне мисије.


„На основу свог искуства, могу да кажем да је број руских дипломата прилично висок у земљи, тако да је око 60-70 одсто њих можда везано за вођење неке врсте обавештајне делатности“, рекао је он.


Петер Креко, директор института Политички капитал, каже да неки од руских дипломата имају циљ да утичу на политичку климу у земљама у којима бораве. „У Грчкој су, на пример, ове дипломате радиле на покушају да промене политичку климу у спору око имена, између Северне Македоније и Грчке, лобирајући против споразума. У Србији су, подсетимо, протеране руске дипломате због сумње да су умешане у покушај атентата на црногорског председника Мила Ђукановића“, наводи Креко.


Золтан Шаш, председник парламентарног Одбора за националну безбедност, из редова десничарског Јобика, каже да ће на следећем затвореном састанку тог тела питати челнике тајних служби зашто је драстично повећан броја руских дипломата у Мађарској.


Овим поводом огласило се и Министарство спољних послова у Будимпешти, које у писаном саопштењу истиче да је одређивање броја дипломата "у сваком случају суверено право земље која их шаље".


"Све дипломате које стигну у Мађарску пролазе кроз неопходне националне безбедносне провере, које мађарске власти спроводе са највећом пажњом и опрезом", каже се у саопштењу.


Comments


bottom of page