top of page

Зна ли НАТО за хаковање мађарског МСП-а?

Још увек није познато да ли је мађарска влада обавестила своје савезнике да су руски хакери приступили њеним спољнополитичким мрежама. Ако влада то не учини, могло би доћи до озбиљних последица, укључујући искључење из НАТО-а, сматра бивши амбасадор Мађарске у Москви Арпад Секељ.У јавности се, да подсетимо, пре неколико дана, појавила информација коју мађарска влада није демантовала, да је откривено како је Русија читаву деценију имала увид у базе података Министарства спољних послова у Будимпешти, чак и сада, од почетка руско-украјинског рата.


- Као резултат таквог упада, Руси могу да виде читаву ИТ мрежу мађарских спољних послова, укључујући и ону која преноси државне тајне. Руски хакери имају приступ свему - каже бивши амбасадор Мађарске у Москви Арпад Секељ за портал Директ 36.


Он сматра да тако озбиљна рањивост у мађарским спољним пословима отвара многа питања. После избора, актуелна власт мора темељно да испита ствар, а питање је и хоће ли Мађарска због овога бити искључена из НАТО-а, каже Секељ и напомиње да је главно питање да ли су чланице НАТО-а знале да су Руси хаковали мађарске спољне послове.


- Мађарска има обавезу да о таквим проблемима обавести савезничке државе у НАТО-у. Ово је посебно важно јер руски хакери имају приступ заштићеној мрежи мађарског Министарства спољних послова и трговине. Ове мреже садрже поверљиве информације о безбедности савезника. Могла би бити фатална грешка уколико Мађарска није рекла истину својим савезницима. Последица ове грешке може бити чак и искључење из НАТО-а - сматра он.


Бивши амбасадор каже да је отежавајуће и то што у суседној држави букти рат. Поред тога, земља нападач у рату је Русија, која је хаковала мађарске мреже. Секељ сматра да мађарска влада "много тога крије и у земљи и у иностранству" и додаје да вероватно ни ЕУ ни НАТО "нису били беспослени око цурења информација". Он верује да НАТО и не дели све поверљиве информације са Мађарском.


У случају промене власти, важно је истражити размере руског упада у мађарске спољне послове, пише портал NAPI.HU и подсећа да је у Мађарској подршка НАТО-у већа од просека.


- Због украјинског рата подршка организацији је ионако порасла. Према истраживању у Мађарској, 66 одсто људи подржава чланство у НАТО-у, 10 одсто је против, док остали нису коментарисали постављено питање - пише овај портал.

bottom of page