top of page

Зуроф: Ругање жртвама фашизма на Косову

Директор израелског Центра „Симон Визентал” Ефраим Зуроф изјавио је да иницијатива да се на северу Косова обнови кућа Џаферу Деви, оданом сараднику нациста, представља ругање жртвама нациста и њихових локалних колаборациониста.


Ефраим Зуроф

Зуроф је у за "Косово онлајн", поводом пројекта обнове куће Џафера Деве написао и да је Дева био одани сарадник нациста, одговоран за убиство десетина антифашиста у Тирани 1944, за регрутовање косовских Албанаца у одреде „Waffen-Š”, као и да је настојао да се изврши геноцид над Словенима на Косову.


„Хвала што сте ме упозорили на овај апсолутно шокантан пројекат УНДП-а и ЕУ. Сутра планирам да напишем снажно протестно писмо амбасадору ЕУ у Израелу и Катерини фон Шнурбајн, амбасадорки ЕУ задуженој за борбу против антисемитизма”, рекао је Зуроф.


ЕУ и УНДП, заједно са косовским министарством културе, омладине и спорта, започели су рестаурацију куће Џафера Деве у Јужној Митровиици. Тај пројекат, како су објаснили, има за циљ да „допринесе стабилности и миру”.


По обнови, како су предвидели, кућа треба да служи за културне и друштвене догађаје, док ће на првом и другом спрату бити смештен Регионални центар за културно наслеђе.


Џафер Дева (алб. Xhafer Ibrahim Deva; Митровица, 21. фебруар 1904 - Сан Франциско, 25. мај 1978) био je председник Oпштине Косовска Митровица у окупираној Краљевини Југославији током Другог светског рата, један од фашистичких колаборациониста на Косову и Метохији. Такође је један од оснивача Друге призренске лиге и 21. СС дивизије "Скендербег", познате по учешћу у холокаусту над Јеврејима на територији Косова и Метохије, и министар унутрашњих послова у влади Албаније у периоду од октобра 1943. до јуна 1944.


Када су силе Осовине заузеле Краљевину Југославију у априлу 1941. године, Џева је формирао општинску управу у Косовској Митровици, у којој је запослио искључиво Албанце и Турке. Иако је био заступник албанско-немачке сарадње, Немци су били веома незадовољни чињеницом да је Дева ослобађао заробљене комунисте и заузврат узимао новац.


Крајем Другог светског рата, евакуисан је из Албаније, а министар спољних послова Трећег рајха му је помогао да се настани у Аустрији. Касније се преселио у Египат и на крају у САД, где је умро 1978. године

bottom of page