top of page

Иван Карл открива зашто филм "Дара" многима смета

Филм „Дара“, смета одређеним круговима у региону и свету, којима није у интересу да се екранизација истине о Јасеновцу и НДХ потврди номинацијама великих награда попут „Златног Глобуса“ и „Оскара“, каже Иван Карл, секретар за културу Града Београда.


Дугогодишњи уредник Филмског програма РТС-а и селектор Феста, каже да би филмске награде олакшале пут филма ка глобалној дистрибуцији, што многима у свету није у интересу.


- Отуда темпирана квази критика у Варајетију и будаласти памфлет у Л.А тајмсу. Оба текста су наручена и вероватно плаћена и треба утврдити евентуалне релације њихових потписника са једним познатим фестивалом у бившој СФРЈ. Екипа „Даре“ свакако треба да тужи LA TIMES и на америчком суду одбрани свој и пре свега интегритет јасеновачких жртава, као и да настави са агилном промоцијом јер је најбоља одбрана филма „Дара из Јасеновца“ управо сам филм „Дара из Јасеновца“ и то ће се потврђивати сваким новим гледаоцем - каже Иван Карл.


Када је реч о овогодишњем Фесту, који прати календар великих светских филмских манифестација, Карл каже да ће овог фестивала бити, али нешто касније, највероватније од 2. до 11. априла: „Ми смо се вагали условима у којима се налази наша земља и све остале земље, и Фест би могао да се одржи крајем фебруара и почетком марта, али мислим да је за све оне који чине Фест, а то су публика, гости и они који га припремају и раде, безбедније да то буде почетком априла“, додаје Карл.

Фестивал је, каже он, потпуно припремљен, програм је обезбеђен, филмови су уговорени: „Програм ће бити јако добар, судећи по листи коју је припремио Југослав Пантелић. С обзиром на то како је изгледала кинематографска година иза нас, то је више него добар програм. Прибојавали смо се да ће бити мање филмова. Биће их мање, али не толико колико се страховало“, наводи Иван Карл.


На овогодишњем Фесту публика ће бити у прилици да види 60 до 70 филмова. Планирано је да пројекције буду у мање дворана него иначе, али у дворанама које имају већи капацитет. Пројекције ће почињати у 9 сати ујутру, а завршавати у време које буде прописано у складу са мерама против пандемије. Програм ће бити објављен почетком марта како би се имало неких месец дана и за публику да обезбеди карте, пошто се не очекује да ће капацитет у дворанама бити стопроцентан, али се претпоставља да ће у априлу бити бољи него што би био у фебруару.


bottom of page