top of page

Изабрана Влада Србије

Скупштина Србије изабрала је са 227 гласова за, нову Владу предвођену Аном Брнабић. Нови кабинет изабран је прозивком посланика, од којих је петоро гласало против, док уздржаних није било. Ни у новој подели нема ресора за односе са Србима у дијаспори и региону, што они већ годинама траже.


Представљајући резултате гласања, председник парламента Ивица Дачић казао је да 16 посланика није присуствовало седници и прецизирао да су на списку два посланика мање јер су Марко Ђурић и Новица Тончев поднели оставке а нису верификовани мандати нових посланика.


Након гласања, министри су положили заклетву. Претходно је мандатарка изнела експозе у ком је навела да ће то бити проевропска влада, политичког и економског континуитета и да ће, у складу са потребама грађана, изазовима са којима се суочава и резултатима које има, отворити нове теме које ће даље допринети снази Србије и квалитету живота у њој.


„Србија је данас финансијски и економски стабилна земља. Земља у којој је незапосленост на рекордно ниском нивоу од 7,3 одсто, просечна нето плата преко 500 евра и земља у којој се плате и пензије континуирано повећавају. Земља која је ушла у период стабилног раста чија је стопа једна од највећих у овом делу Европе, а ове године ће вероватно бити највећа”, казала је Брнабићева у Скупштини Србије образлажући програм нове Владе.


Она је истакла да ће нова Владе имати шест циљева - борба против вируса ковид 19 и јачање здравства, очување виталних интереса српског народа на Косову и Метохији, борба против организованог криминала и свеобухватни рат против мафије, очување независности и самосталног одлучивања Србије, владавина права и убрзање реформи на нашем европском путу, као и даље економско јачање Србије.


Нова влада има 21 ресор и два министра без портфеља. Министар спољних послова је Никола Селаковић, унутрашњих послова Александар Вулин, а одбране Небојша Стефановић.


На челу новог министарства за људска права, равноправност полова и друштвени дијалог је Гордана Чомић, ресор за бригу о породици и демографију води Ратко Дмитровић, кандидат листе Српског патриотског савеза (СПАС), а министар за бригу о селу биће Милан Кркобабић из Партије уједињених пензионера (ПУПС).


Министарство културе и информисања водиће Маја Гојковић а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања заменица директора Института Батут, Дарија Кисић Тепавчевић.


Министарство трговине, туризма и телекомуникација водиће Татјана Матић, грађевинарства и инфраструктуре Томислав Момировић, финансија Синиша Мали а привреде Анђелка Атанасковић, док ће на челу министарства пољопривреде бити Бранислав Недимовић, а енергетике и рударства Зорана Михајловић.


Заштиту животне средине водиће Ирена Вујовић, на челу министарства правде биће Маја Поповић, ресор државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

На челу Министарства за европске интеграције остала је Јадранка Јоксимовић, ресор здравља ће поново водити Златибор Лончар, а Вања Удовичић омладине и спорта док је за просвету задужен досадашњи министар државне управе и локалне самоуправе, социјалиста Бранко Ружић који је и први потпредседник владе.


Министри без портфеља биће Новица Тончев из СПС и Ненад Поповић, који је у претходној влади Ане Брнабић био задужен за иновације и технолошки развој. Потпредседници владе су и Бранислав Недимовић, Зорана Михајловић, Маја Гојковић и Небојша Стефановић.

bottom of page