top of page

Избори у Мађарској: Када и како гласати?

У недељу, 3. априла 2022. године, у Мађарској ће бити одржани парламентарни избори, а уједно и национални референдум. Бирачи у Мађарској могу да гласају између 6 и 19 часова, а гласање ће бити валидно уколико ставите две укрштене линије ( Х ) у круг поред имена кандидата или у круг изнад имена листе.

Право гласа на општим изборима за народне посланике и на националном референ-думу имају сви пунолетни грађани Мађарске, осим оних којима је судском одлуком одузето то право. Бирачи који су се регистровали као гласачи из редова српске националне заједнице, на овим изборима бирају народносну (српску) листу и немају право да гласају за политичке партије.

Ево како, корак по корак, изгледа гласачки поступак: - Можете гласати од 6 до 19 часова, у недељу 3. априла. - Свој идентитет треба да докажете личном картом, пасошем или возачком дозволом. - Покажите комисији и своју картицу са адресом становања (lakcímkártyá). - Потпишите се на бирачки списак. - Узмите гласачке листиће и коверат са печатом који ће комисија ставити испред вас. - Унесите коверат и гласачке листиће у празну кабину за гласање. - Попуните гласачке листиће и ставите их у коверат. - Убаците коверат у гласачку кутију.


Comments


bottom of page