top of page

Ковач: Анализа Репортера без граница "идиотизам"

Организација Репортери без граница ажурирала су свој Светски индекс слободе медија, рангирајући Мађарску за три места ниже него прошле године. Стање у тој области описано је као „репресивни ЕУ модел“, што је изазвало оштре критике представника владе.


Међународна организација позната по оцењивању нивоа слободе медија и критиковању цензуре, објавила је свој Светски индекс слободе штампе за 2021. годину. Мађарска се налази на 92. месту, на глобалном нивоу, пратећи Лесото, Молдавију, Северну Македонију и Перу.


Једина земља Европске уније у лошијој позицији је Бугарска, која се налази на 112. месту. Земље за које се сматра да имају највише медијских слобода су Норвешка, Финска, Шведска и Данска, док списак оних са најмање таквих слобода укључује Кину, Туркменистан, Северну Кореју и Еритреју.


Стање мађарских медија описано је као „алтернативни, репресивни ЕУ модел“. Према овом извештају, влада Виктора Орбана искористила је пандемију корона вируса да би „проширила своју хегемонију“ на мађарске медије. Према тој невладиној организацији, хитна овлашћења дата Фидесу да се бави пандемијом омогућила су влади да новинарима прети кривичним гоњењем због ширења лажних вести и „блокирања владиних антипандемијских напора“.


Репортери без граница оценили су да је мађарски Савет за медије нанео штету плурализму медија због својих политичких одлука, које укључују и одузимање фреквенције "Клуб радију". Ова организација сматра да је владино преузимање портала "Индекс" најдраматичнији догађај у 2020. години. Мађарска је 2009. године заузимала 25. место у свету на споменутој листи, а током три владе Виктора Орбана пала је за 67 места.


Државни секретар за контакте са иностранством Золтан Ковач, реаговао је на овакво рангирање Мађарске и на Твитеру окарактерисао невладину организацију Репортери без граница као „групу коју финансира Џорџ Шорош“ и која износи „лажне и идиотске тврдње, засноване на информацијама добијеним од локалних политичких активиста“.

bottom of page