top of page

Извоз украјинског жита: Бугарска несагласна са земљама региона

Мађарска се договорила са Румунијом, Словачком и Бугарском да уведу забрану увоза житарица из Украјине како би те земље заштитиле своја тржишта, ако Европска унија не продужи забрану која истиче 15. септембра, изјавио је мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ. У међувремену је, међутим, Бугарска одлучила другачије."Договорили смо се са румунским, словачким и бугарским колегама да, ако Брисел не донесе одлуку о продужењу постојећег мораторијума, онда ћемо појединачно предузети националне мере", рекао је Нађ у видео поруци објављеној на Фејсбуку и додао да ће нова забрана на националном нивоу покривати шири спектар украјинских производа од тренутних мера

Међутим, бугарски премијер Николај Денков рекао је за бугарску државну новинску агенцију, уочи седнице владе, да би укидање забране увоза из Украјине било пожељно јер би смањило цене основних намирница.


"Да будемо јасни – обнављање увоза из Украјине ће смањити цене основних животних намирница, смањити инфлацију, што ће помоћи људима с ниским примањима, и повећати приходе буџета од увоза и извоза", рекао је Денков. Одбор бугарског парламента усвојио је јуче нацрт одлуке да Бугарска укине забрану увоза одређених производа из Украјине после 15. септембра.

Украјина је, након што је Русија у јулу изашла из споразума који је омогућавао да се украјинске житарице безбедно извозе преко црноморских лука, постала потпуно зависна од алтернативних рута у Европској унији.


Међутим, бугарски парламент је у међувремену изгласао укидање забране увоза одређених украјинских производа. У резолуцији коју је скупштина одобрила наводи се да, "узимајући у обзир бугарску солидарност са Украјином", Софија не подржава продужење забране након 15. септембра.

Comments


bottom of page