top of page

Издавање станова на дан губи актуелност

Посао који је и у Београду и у Будимпешти био врло уносан пре короне, а који је имао слоган „стан на дан”, у овом тренутку је скоро заустављен, кажу у агенцијама. Одсуство туриста приморава власнике да своје станове издају на дуже време.


Од 900 станова које су до почетка пандемије издавали на дан у главном граду Србије, једна специјализована агенција у овом тренутку оглашава око 500 оваквих некретнина. Власници осталих станова су у међувремену одустали од овог посла и некретнине издају месечно, за становање или пословни простор. Уносан посао који је неколико година уназад служио за омиљени смештај страних туриста у Србији тренутно само преживљава, а нема ни изгледа да ће се ситуација ускоро поправити.

– Током прошле године била је катастрофа, а сада је само лоше. Ситуација се мало стабилизовала. Одустало је око 40 одсто станодаваца, а преостали раде тек толико што наиђе по неки закупац из Србије који долази послом или због лечења у главни град. Домаћи гости из унутрашњости остају највише два дана, док странаца нема – каже запослени у једној великој агенцији у Београду.

Упитан да ли очекује да се ситуација ускоро промени, он одговара да не верује да ће се икада вратити на период пре пандемије, као ни да није реално очекивати да ће се нешто битније променити за годину-две.

– Државе често мењају услове путовања. Дешавало нам се да имамо добре резервације од чак 10 дана, а да се онда гости јаве и одустану јер им је отказан лет или постоји неки други разлог због кога не могу да дођу. Највећи проблем су тестови који су услов за прелазак границе и људи путују само ако морају, најчешће због посла. Последњих месеци готово да нема странаца, нема ни гастарбајтера који су долазили на одмор. У једном тренутку крајем прошле године било је резервација по неколико дана из Италије и Швајцарске, углавном због денталног туризма – каже овај саговорник, али је и то стало.

На питање да ли су се мењале цене и да ли је сада јефтиније изнајмити овакав смештај у Београду него раније, одговара да нису, али да је избор велики и да свако може да пронађе оно што му треба, што је раније било тешко, јер се у Београду увек тражио кревет више.

– Ми свим својим партнерима саветујемо да се оглашавају на што више места, да користе друштвене мреже и да покушају да одрже посао како бисмо можда једног дана опет наставили да сарађујемо – наводи овај саговорник.

И док су власници некретнина „на дан” полако почели да затварају тек разрађен посао, понуда станова за месечни закуп је нагло порасла. Закупци који су претходних година због мањка некретнина у центру и високих цена, отишли на периферију опет су у могућности да се селе ближе центру. На тржишту се нуде реновирани станови у одличном стању, по прихватљивим ценама.

Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Јута каже да очекује да Београд поново буде дестинација која се тражи, али да је и даље неизвесно када ће се то догодити.

– Посао који је у главном граду био доминантан у сегменту смештаја „стан на дан” у овом тренутку је готово заустављен. Држава их није препознала приликом додељивања помоћи која је отишла само за хотеле и пошто 14 месеци нема гостију многи су одустали. Опоравак не очекујем у наредних годину дана, јер за то треба да се деси велика тражња. Смештаја на дан ће бити, али из овог посла су већ изашли закупци станова којима је ово био бизнис. Остали су власници који и даље могу да плаћају своје рачуне и не плаћају кирију – објашњава Сеничић.


Он додаје да је таквих тек 30 одсто у овом послу, док су они који су изнајмљивали туђе станове, а онда их издавали на дневном нивоу већ одавно одустали, јер немају новца да плаћају високе трошкове. Простор који се поново отворио на овом тржишту, како додаје директор Јуте, сада би могли да искористе домаћи хотели и да добром политиком цена прихвате госте у будућности и пруже им добру услугу и смештај.

– Питање је да ли ће паметно одреаговати, јер не би било добро да се труде да губитке што пре надокнађују, па да цене буду превисоке. Суштина је да се рачуна на то да попуњеност буде рецимо 10 месеци са мањом зарадом, али да успеју да задрже госте и у будућности – наводи саговорник из Јуте.

bottom of page