top of page

Изетбеговић: Орбан зна само пола истине

Након запаљивих изјава о наводном договору европског комесара Оливера Вархељија и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика о посебној седници НСРС и изјави премијера Мађарске Виктора Орбана о муслиманима у БиХ, лидер СДА Бакир Изетбеговић је “спушта лопту” и поручује да са свима треба разговарати, укључујући мађарског премијера.


Изетбеговић, који је заменик председника Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, рекао је за агенцију Анадолија, поводом изјава Вархељија и тврдњи да је био у координацији са Додиком у вези са посебном седницом НСРС о преносу надлежности, да мисли да су “те ствари јуче демантоване”.


Вархељи је, казао је Изетбеговић, само упознат да ће НСРС усвојити Закључке о преносу надлежности, односно да, како каже, он тврди да није било координирања и договора.


– Ми генерално сматрамо да је политика из ЕУ, у односу на ово што ради Милорад Додик, сувише мека, да се недовољно супротставља, недовољно упозорава на време Додика да не иде у смеру који ће нанети штету и њему и нама, у БиХ. Мислим да ће та политика да буде одлучнија убудуће – рекао је Изетбеговић.


О томе је, додао је, јутрос разговарао са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, коме је, како каже, рекао да се, када су таква дешавања, очекују оштре и јасније реакције међународне заједнице.


О најављеној посети премијера Мађарске Виктора Орбана за јануар наредне године, Изетбеговић каже да не би шпекулисао о томе “да ли је његово присуство (у БиХ) пожељно или није, након изјава које је имао и разноврсних поступака, те заштитничког односа према Додику”.


– Мислим да са сваким треба разговарати. Јер ако не разговарамо мислим да ствари погоршавамо. Дакле, са сваким у региону. Без обзира шта се нама допадало шта се каже у Београду, у Загребу, у Будимпешти, Москви… Ми треба те ствари да покушамо да решавамо и амортизујемо – рекао је.


Сматра да Орбан не треба да зна само, како каже, “пола истине”, ону коју му нуди Додик, цитирајући изреку да је “пола истине, цела лаж”.


– Треба (Орбан) да чује и другу половину истине да би се те ствари избалансирале тако да ја мислим да треба примити Орбана и да му треба предочити како заиста стоје ствари, избалансирати полуистину с којом он очигледно располаже – рекао је Изетбеговић.


О најави српског члана Председништва БиХ да ће у јануару наредне године Република Српска донети свој закон о ВСТВ-у, забранити деловање Суда и Тужилаштва БиХ на територији Републике Српске, Изетбеговић је рекао да се, како каже, “ту види шта је првасходни циљ Додика”.


Изетбеговић тврди да је Додик са тим, како наводи, “потрчао” да би зауставио деловање правосуђа у Српској да “на крају крајева и њега позове за неке ствари на одговорност”.


“Ако се усуди да крене у том смеру то ће бити конкретан удар на уставноправни поредак Босне и Херцеговине, на реформске процесе, на Дејтонски мировни споразум. Тако да ће морати да добије одговор”.

bottom of page