top of page

Изложба оријенталне збирке у Етнографском музеју

Изложба „Србија и Црна Гора у Оријенталној збирци историјског архива Шумадије у Крагујевцу” биће отворена 29. новембра у 13 часова у Етнографском музеју у Београду,. Двојезичка српско-турска изложба припремљена је како би јавност била упозната архивском збирком Историјског архива Шумадије „од изузетног историјског и културног значаја”, саопштио је Етнографски музеј.

„Представљене су најзначајније личности и догађаји из дуге српско-турске узајамне историје, као и детаљи из свакодневног живота хришћанског и муслиманског становништва у Србији и Црној Гори у време османске владавине”, наведено је у саопштењу.

Аутори изложбе која доноси „мноштво нових сазнања и информација” су директор Завода за заштиту споменика културе Крагујевац Ненад Карамијалковић, виши архивиста Историјског архива Шумадије Славко Степановић и професорка оријенталистике на Филолошком факултету у Београду Мирјана Маринковић.

Изложбу је припремио Историјски архив Шумадије, под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, Града Крагујевца и Турске агенције са сарадњу и координацију.

bottom of page