top of page

Изложба о Јасеновцу у париском СКЦ-у

У Културном центру Србије у Паризу данас ће бити отворена изложба „Јасеновац. Логор смрти. Земља живих” током које ће публика у Француској имати прилику да доживи једно ново и веома снажно искуство на тему логора Јасеновац, рекла је директорка тог Културног центра Натали Бељански Поповић.


„Ова изложба представља покушај уметника да на један специфичан начин оживи сећање на жртве и исприча причу о људима са именом и презименом, а не пручу о бројкама. Насупрот идеји да се страдали у логорима генерализују у бројке и на тај начин постају готово једна жртва, аутор кроз осам интимних прича открива жртве Јасеновца и повезује нас са њима и њиховим судбинама”, рекла је Бељански Поповић за Танјуг.


Још једна посебност изложбе, додала је, долази од чињенице да је аутор одабрао да кроз цело искуство прођемо само уз помоћ звука и тако сами развијамо слике у глави, осећамо, замишљамо и сједињујемо се са атмосфером коју је аутор желео да упијемо и доживимо.

Изложба ће у Култирном центру Србије у Паризу бити отворена до 16. априла. Пре Париза та аудио изложба, чији су аутори Дарко Николић и Богдан Шпањевић, била је организована у Београду, Крагујевцу, Параћину, Херцег Новом и Требињу.


Она доноси осам звучних записа и радиофонских прича о жртвама логора Јасеновац, а поставка је интерактивна и посетиоцима пружа могућност да кроз низ драмских активности постану учесници и ко-креатори прича.


Организатори изложбе оцењују да „дискурс у коме број жртава постаје централни мотив - заправо замагљује читав низ чињеница и саму суштину феномена”. „Жртве приказане само бројем, ма колики он био, никада за нас тако не постану личности - јединствени, непоновљиви, стварни људи, који су имали своја имена, надања и жеље, већ остају заборављени у безименој маси сакривеној иза бројева у математици отуђења”, навели су организатори.

bottom of page