top of page

Изложба „Руска емиграција у Београду”

Изложба под називом „Руска емиграција у Београду од 1920-их до 1950-их” биће отворена 1. фебруара у Руском центру за науку и културу „Руски дом” у Београду, и трајаће до 16. фебруара. Пројекат се организује у сарадњи Историјског архива Београда и Руског дома, а аутори изложбе и каталога су - професор др Алексеј Тимофејев, др Милана Живановић и Слободан Мандић.


Изложбу фотографија ће отворити Горан Весић, заменик градоначелника Београда, а присутнима ће се обратити Јевгениј Александрович Баранов, директор Руског дома и мр Драган Гачић, директор Историјског архива Београда. Садржајна поставка представља материјал на 32 изложбена паноа и у две витрине, док изложбу прати и богато илустровани каталог, који уз каталошки попис докумената, садржи и драгоцену уводну студију на више од 100 страна.

Концепт изложбе приказује како је након револуционарних преврата и окончања руског Грађанског рата 1920/1921. године, дошло до селидбе огромног броја људи из Русије и значајан део њих је стигао на простор новоформиране југословенске државе, где су живели и стварали.

Краљевина СХС - Срба, Хрвата и Словенаца (Југославија) била је држава у којој су руске избеглице добиле највећи степен државне подршке, друштвене прихватљивости и јавног признања. Већи део избеглица живео је у источном делу државе, пре свега у Београду и Војводини, где су имали прилику да се школују, живе у својим домовима и да напредују у каријери.

Како наводе аутори изложбе, трагови њихових живота остали су у архитектури и култури, али и у душама генерација Београђана. Према подацима, велики број руских избеглица је дошао да живи у престоници Србије: око 10.000 крајем 20-их година 20. века, када је Београд имао 239.000 становника.

Историја приповеда да је током 1920. године формирана „Државна комисија за смештај и пријем руских избеглица”, онда је основана и Прва руско-српска гимназија, а крајем те године је уследио пријем новог таласа избеглица након слома руске армије генерала Врангела.

Аутори поставке су систематски истраживали фондове и збирке у Историјском архиву Београда, и дошли су до бројних сведочанстава о постојању руске емигрантске заједнице, која је оставила значајан траг у многим аспектима друштвене стварности Београда, превасходно - историји, архитектури, култури, и у самом развоју града. Одабрана грађа је допуњена документима и деловима архивског блага и из других установа културе главног града: Државни архив Србије, Народна библиотека Србије, Музеј града Београда, Архив Југославије, Војни Архив.

Нова изложба „Руска емиграција у Београду од 1920-их до 1950-их” биће отворена за посетиоце од 1. до 16. фебруара, радним данима од 10 до 20 часова и суботом од 10 до 14 сати, преноси Танјуг.

bottom of page