top of page

Изненадна оставка Фидесовог ЕУ посланика

Јожеф Сајер из мађарске владајуће странке Фидес, саопштио је данас да даје оставку на место члана Европског парламента, која ће ступити на снагу 31. децембра. Рекао је да је оставку поднео Давиду Сасолију, председнику Европског парламента, додајући да је његова одлука означила крај "дугог периода размишљања".


Европски посланик Сајер је рекао да његова оставка није повезана са тренутном дебатом на европској сцени, напоменувши да подржава став мађарске владе.


Сајер, који је један од оснивача Фидеса и ранији високи државни функционер, рекао је да му је учешће у дневнополитичкој борби већ неко време представљало "све веће ментално оптерећење". Изразио је захвалност бирачима што су га четири пута бирали за мађарски и ЕУ парламент и истакао да би у будућности, уместо бављења политичком каријером, желео да настави "посао на интелектуалном пољу", започет у време промене режима, почетком деведесетих.


Група посланика Фидеса и демохришћана у ЕУ парламенту, саопштила је да су њени чланови растужени одлуком Сајера. Уједно су му захвалили на досадашњој сарадњи и похвалили његову улогу у "омогућавању мађарском грађанском конзервативизму и хришћанској демократији да се учврсте на европској политичкој сцени".

bottom of page