top of page

Има ли Брисел скривене намере?

Званична Будимпешта сматра да бриселска администрација и даље има "скривене покушаје да смањи надлежност држава чланица, а да себи прошири овлашћења што је за Мађарску неприхватљиво".Јасно је да Европска комисија није извукла поуке из грешака из претходног периода, не жели да призна реалност, иако су бриселске мере само погоршавале енергетску кризу у Европи, рекао је после састанка у Луксембургу министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.


Он је навео да бриселска администрација и даље има скривене покушаје да смањи надлежност држава чланица, а да себи прошири овлашћења што је за Мађарску неприхватљиво: "За мађарску Владу је сигурност снабдевања енергијом најважније и нећемо прихватитити било какве предлоге који ће је погоршати", нагласио је.

Сијарто је истакао да за Мађарску постоје "црвене линије": да се заједничка набавка гаса може успоставити само на добровољној основи, те да се ценовни лимити за гас не могу односити на дугорочне уговоре. У вези са механизмом солидарности рекао је да је незамисливо да гас купљен новцем мађарских пореских обвезника, добије нека друга земља.

"Европске бирократе и доста земаља чланица покушавају да протерају руски гас са европског тржишта, а прихватили би га у случају нужде из мађарских складишта?", запитао се Сијарто.

Он је нагласио да су енергетске одлуке донете у оквиру мађарске надлежности биле функционалне па је у мађарским складиштима гаса сада 52 преоцента годишње потрошње гаса, док је европски просек 27,5 процената.

"Бриселске мере само изазивају проблеме и опасне су за европско снабдевање енергентима", рекао је Сијарто у Луксембургу после састанка министара енергетике ЕУ.

Comentarios


bottom of page