top of page

Имунизација спора, влада мења рокове

Ако се има у виду веома спора динамика вакцинисања, брзо растући број заражених корона вирусом и велики број смртних случајева, мало је вероватно да ће Мађарска скоро видети крај строгих мера закључавања, уведених на две недеље, почетком марта.


Премијер Мађарске Виктор Орбан је у фебруару ове године изјавио да ће свих 2,4 милиона људи који су се регистровали, бити вакцинисано до католичког Ускрса. Прошле недеље је, међутим, шеф кабинета премијера био много опрезнији, па је искључиво говорио о вакцинацији старијих особа до тог рока. Данас је, међутим, уследио нови план: у свом обраћању парламенту, премијер Орбан је као нови рок за имунизцију споменуо крај другог квартала 2021. године.


Последњих месеци, на седницама владе је више пута било речи о томе када ће сви који су се регистровали бити вакцинисани. Дуго је ускршњи рок био мерило, али сада се чини да Мађарска неће моћи да испуни тај циљ. Осим тога, број оних који се пријављују за вакцинацију расте.


У свом данашњем обраћању посланицима, мађарски премијер је нагласио да би, уколико више од 3 милиона претходно наручених доза вакцина стигне из Кине у мају, сви који су се до сада регистровали могли бити вакцинисани пре краја другог квартала ове године: "Бићемо прва европска земља која ће то моћи да учини", рекао је Орбан.


Он тврди да ништа није контрадикторно у досадашњим обећањима и додаје: "Увек се прилагођавамо тренутној ситуацији“.


Протеклих дана је број оних који су примили вакцину био веома низак: од недеље до уторка вакцинисано је само око 50.000 људи, што је мало чак и за дневни ниво, с обзиром на владине планове за имунизацију. Узимајући у обзир спор темпо вакцинације и чињеницу да је до сада само око 1,4 милиона људи добило прву дозу у Мађарској, постизање Орбановог првобитног плана о вакцинацији 2,4 милиона људи до Ускрса дефинитивно је недостижно.


Узме ли се у обзир брзо растући броје заражених корона вирусом и такође велики број смртних случајева, то значи да је мало вероватно да ће Мађарска скоро видети крај строгих мера закључавања, уведених на две недеље, почетком марта. Мере, поред осталог, обухватају затварање свих школа и факултета, угоститељских објеката, услужних радњи и продавница, изузев прехрамбених и апотека, а већ неколико месеци у Мађарској је на снази ноћни полицијски час.

bottom of page