top of page

Имунитет на корону стекло 20 одсто Срба

У Србији су на корона вирус најотпорније особе млађе од 19 година, резултат је националне студије која је показала да је пре трећег пика епидемије, имунитет на корону стекло 20,7 одсто становништва.


Реч је о двема студијама које је спровео Институт за епидемиологију Медицинског факултета у Београду, у сарадњи са другим институтима - прва од 15. маја до 25. јуна која је имала 1.000 испитаника и друга са 1.500 испитаника која је трајала до 28. октобра. У првој студији прокуженост становништва је на нивоу целе земље била 6,4 одсто, а у другој 20,7 одсто, рекла је Танјугу управник Института за епидемиологију Татјана Пекмезовић.


Студија је, каже она, показала да је највећа прокуженост становништва, од 23 одсто, у Шумадији и западној Србији. Пекмезовићева је рекла да је у првој студији било знатно више серопозитивности код мушкараца, док је другом студијом показано да је стечени имунитет на корона вирус готово једнак код мушкараца (20,6 одсто) и код жена (20,8 одсто).


Друга студија је, наводи, потврдила резултат прве да су особе млађе од 19 година имале највишу серопреваленцију. У студији су сарађивали и Институт за статистику Медицинског факултета у Београду, Институт за примену нуклеарне енергије, Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, као и регионални институти и заводи за јавно здравље.

bottom of page