top of page

Интензивиран надзор на јавним местима

Појачан надзор због корона вируса у наредном периоду биће предузиман у јавном превозу, тржним центрима и мегамаркетима, најавио је помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић.„Инсистираћемо на појачаном надзору – број један ће бити јавни саобраћај, јер је епидемијска ситуација погоршана, а најлакше је заразити се у превозу. Kонтролисаћемо и угоститељске објекте. Мислим да ћемо акценат поново ставити и на тржне центре и мегамаркете јер очигледно ту велики број запослених није поштовао своје обавезе, не само грађани и корона редари“, наводи Стаменковић.


Очекујем, каже гост РТС-а, да локалне самоуправе и комунална инспекција и милиција дају свој допринос у свему овоме. Наводи да је инспекција контролисала поштовање мера током јула и августа и да се број прекршајних налога креће око 300.


„Неправилности које су инспектори констатовали на терену односе се на запослене који не носе заштитне маске, корона редаре који нису радили свој посао баш на прави начин, зато је и повећан број казнених мера у тржним центрима“, наводи он.


Објашњава да је угоститељство прво на лествици кажњавања због, како каже, очигледног кршења мера – непоштовања дистанце. Објашњава да ће осим класичног повећања инспекцијског надзора, покушати да и на други начин мобилише инспекторе.


„Очекујем наредних дана састанак радне групе у сусрет догађаја почев од септембра, говорим због почетка школске године и грађана који се враћају са годишњих одмора. Тако да, у односу на оно што будемо препознали као ризике, након састанка припремићемо одређене инструкције“, наводи Стаменковић и подвлачи да је ипак лична одговорност број један.


„Грађани наравно имају могућност да бирају да ли ће своје здравље угрозити на овај или онај начин односно заштитити га, а број један је вакцинација. Поштовање противепидемијских мера и контрола јесте да кажем друга карика у том ланцу чувања и очувања комплетног јавног здравља, али лична одговорност грађана је број један у борби против ковида 19“, истиче Стаменковић.


Додаје да су противепидемијске мере и даље на снази и да су казне остале непромењене: „Kазне су као и што су раније биле – 300.000 динара за правна лица, 150.000 за предузетнике, 50.000 динара за одговорно лице, 30.000 за корона редаре и 5.000 за грађане који не поштују прописане мере личне заштите“, закључио је.

bottom of page