top of page

Интензивне активности мађарске амабасде у Приштини

Kосовска министарка спољних послова и дијаспоре Доника Гервала разговарала је са амбасадром Мађарске у Приштини Јожефом Бенцеом, који јој је честитао ступање на нову дужност и подсетио на "историјски континуиране добре односе" његове земље и Kосова. Мађарског амбасадора прекјуче је примио и председник Скупштине Косова Гљаук Kоњуфца.


Како извештавају мађарски медији, Гервала је изразила наду ће се "добри односи и даље продубљивати, не само на пољу дипломатије, већ и у образовању, култури и туризму". Изразила је захвалност на подршци Мађарске на евроатлантском путу Kосова.


Бенце и Гервала су разговарали и о пандемији корона вируса и епидемиолошкој ситуацији на Kосову. Сложили су се да је потребна глобална мобилизација и подршка како би земље попут Kосова обезбедиле довољне количине вакцина за све грађане.


Мађарског амбасадора прекјуче је примио и председник Скупштине Косова Гљаук Kоњуфца. Амбасадор Бензе је, како се наводи у саопштењу, и њему честитао именовање на нову функцију. Изражена је нада да ће процес конституисања косовских институција, након недавно одржаних избора, бити успешно завршен избором новог председника Kосова.


Kоњуфца се захвалио Мађарској на помоћи коју је пружала Kосову, подсетивши на допринос и пре 1999. године, на признавање независности Kосова и наставак даље подршке.


На састанку се разговарало о укупној политичкој ситуацији, са посебним нагласком на управљање пандемијом. Саговорници су изразили спремност за наставак међупарламентарне сарадње између две земље, истиче се у саопштењу.

Comments


bottom of page