top of page

Инфлација стагнира, цене иду наниже

Последњих месеци дошло је до великог пада продаје у мађарским супермаркетима, што је веома забринуло трговце, док су потрошачи вили незадовољни све већим растом цена и инфлације. Сада се, судећи према стању на терену, ситуација донекле мења.Актуелне економске неприлике, протеклих месеци довеле су до тога да потрошачи драстично смањују количине и врсте потребних намирница и да већина њих купује само оно што је неопходно. Међутим, чини се да се таква слика полако мења. Према званичним подацима, инфлација у Мађарској је престала да расте, па чак и незнатно нижа него раније, а и форинда је ојачала у односу на евро. Глобалне цене енергената, посебно нафте и гаса, такође су смањене последњих месеци.


Све ове позитивне економске промене омогућиле су мађарским трговцима да престану да подижу цене. У случају Теска, примећује се и значајан пад цена, примећује портал 24. У јануару и фебруару Теско је већ снизио цене за преко 2.400 производа, а од средине маја на тај списак ће додати још 2.000 артикала. Просечан пад цена процењује се на око 9,4 одсто. У случају 60 одабраних производа, снижења ће достићи 30 посто, па и више.


„Поново обарамо цене за више од 2.000 производа и уверени смо да ћемо ускоро моћи да најавимо даља снижења, у сарадњи са нашим добављачима. То захтева даље смањење набавних цена, те стога сматрамо важним да се позитиван утицај промена на глобалном тржишту што више одрази на цене наших добављача", каже Жолт Палинкаш, извршни директор Теска за Мађарску.


bottom of page